Ordinacija Podravskog: Postoji li mogućnost da sam trudna?

Postoji li mogućnost da sam trudna?

Imam 29 godina i redovite odnose bez zaštite. Zadnja mjesečnica bila je 30. rujna. Nakon toga blago krvarenje oko dva dana s početkom 12.listopada (ponekad prisutno sredinom ciklusa, rečeno mi je da je to ovulacijsko krvarenje najvjerojatnije). Danas je 40. dan ciklusa i još nisam dobila mjesečnicu, inače su ciklusi duljine 25-33 dana, u zadnjih nekoliko godina nisam imala dulji od 35 dana.

Zatim 31.10. sam osjetila grčeve u abdomenu i mislila sam kako ću uskoro dobiti, međutim do danas ništa. Također, od simptoma imam uvećane i osjetljivije grudi, međutim, znam da je to i znak PMS-a. Napravila sam test jutarnjim urinom na 33. dan ciklusa koji je bio negativan pa sam zbunjena s obzirom na to da pretpostavljam zbog ranije spomenutog blagog krvarenja u sredini ciklusa (osim toga i rastezljive sluzi i mekanog cerviksa) došlo je do ovulacije na vrijeme pa mi nije jasno iz kojeg bi razloga onda ciklus bio ovako produljen. Je li moguće da je test na trudnoću napravljen prerano ili da lutealna faza iz nekog razloga ovako dugo traje?

Jasno mi je da bih trebala posjetiti ginekologa, međutim, trenutno sam u izolaciji.

ODGOVOR

Ako inače imate redovite menstruacijske cikluse, pa možete predvidjeti nastup sljedeće menstruacije, po eventualnom izostanku iste od oko 2-3 tjedna napravite kućni test na trudnoću. Ako bi test na trudnoću bio negativan, a menstruacija i dalje ne bi nastupila, pregled kod ginekologa bio bi sljedeći korak. Ako se trudnoća definitivno isključi, izostanak menstruacije, odnosno poremećaj MC-a, može se dogoditi iz raznih razloga, pa je tako i postupanje različito. Kako se o utjecaju Covid-19 infekcije na organizam mnogo toga još ne zna, ni ovaj se međuodnos ne smije zanemariti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI