Ordinacija Podravskog: Prestala sam dojiti, a menstruacije još nema…

Još nisam dobila menstruaciju, a prestala sam dojiti, zašto?

Rodila sam prvo dijete u travnju ove godine. Dojila ga samo mjesec dana. Čekala sam da menstruacija prirodno dođe, no ništa. Moja mi je liječnica u rujnu propisala Duphastone koji sam pila po dvije pet dana, nakon čega je nastupila menstruacija od 16.9-22.9. Danas je 8. studenoga i ja još nisam dobila. Nakon tih Duphastone tableta dobila sam i herpes zoster. Je li moguće da su mi hormonske tablete narušile imunitet? Postoje li neke analize hormona da vidim što se događa. Također, danima osjećam mučninu i tvrde su mi grudi. Trudna nisam sto posto, jedino mi je objašnjenje da mi hormoni utječu na želudac.

ODGOVOR

Menstruacija iza poroda nastupi u različito vrijeme, što je individualno. Načelno se može reći kako će u dojilja nastupiti kasnije no u žena koje ne doje, no ni to nije pravilo. Također je pitanje treba li i kada provocirati menstruaciju iza poroda, što će najbolje procijeniti ginekolog koji obavi pregled. Isto tako, neko vrijeme iza poroda menstruacijski ciklusi mogu biti neredoviti, ponajprije produženi (pa i u žena koje su prije trudnoće imale redovite MC). Može se zaključiti kako je mogućih scenarija više, a najprimjerenije postupanje (eventualno liječenje, praćenje ili nešto treće) najbolje će moći predložiti ginekolog koji obavi pregled žene i koji ima uvid u njenu cjelokupnu anamnezu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI