Ordinacija Podravskog: Trudna sam, kad sve moram na kontrole?

Trudna sam, zanima me kakav je raspored kontrola u trudnoći?


Trenutno sam u sedmom tjednu trudnoće koja je potvrđena kućnim testom i na UZV kod ginekologa, međutim, nije mi vađena krv niti sam upućena na ikakve druge preglede. Treba li me to brinuti (idući pregled je zakazan za deveti tjedan)? Također, dobila sam utrogestan 100 da uzimam 3×1 vaginalno, pa me zanima koliko dugo moram ležati nakon umetanja utrogestana (budući da ga umećem svakih osam sati, ponekad zna biti izazovno podnevno umetanje), pa čisto da osiguram dovoljnu apsorpciju prije ustajanja.

ODGOVOR:

Postoje preporuke koje je pretrage potrebno raditi u kojim tjednima trudnoće, a onda osim toga, odnosno uzevši u obzir nacionalne preporuke i svoje znanje i iskustvo, ginekolog napravi plan postupanja, u dogovoru s trudnicom. Pretpostavljam kako Vam je ginekolog kod kojega se kontrolirate rekao kada će se što raditi, pa ako Vam neke stavke nisu jasne, svakako se dodatno upravo kod njega interesirajte za pojašnjenje, kao i kako se ponašati s obzirom na terapiju koja Vam je preporučena. Naime, iz Vašeg opisa nije jasna indikacija za liječenje koje navodite, no budući se lijek preporučuje za rizične trudnoće, onda je redovito jedna od preporuka i mirovanje. Koliko striktno mirovanje treba biti, opet najbolje može procijeniti ginekolog kod kojega se kontrolirate.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI