Ordinacija Podravskog: Uzimam ‘pilule’ i imam jake bolove u rukama i nogama…

Uzimam kontracepciju i imam jake bolove u rukama i nogama…

Imam 24 godine, zadnja tri tjedna imam naizmjenične bolove u nogama i rukama, koji se manifestiraju na različitim mjestima, a bol je tupa i ponekad jaka. Često se javlja kada sjedim ili radim uredski posao. Nedavno sam počela piti kontracepcijske pilule koje mi nisu odgovarale i tada su mi se počeli javljati bolovi u rukama i nogama. Pila sam četiri dana jedne pilule i onda promijenila druge i pila ih također četiri dana te su mi ruke trnule, boljele me pa sam ih prestala piti. Zadnjih pola godine sam pod jakim stresom, imam puno obveza i ne stignem odmarati. Vadila sam krv i željezo mi je nisko, prolaktin visok, vitamin D nizak. Dok sam pila kontracepcijske pilule osjećala sam slabost i kao da nemam snage. Prestala sam ih piti prije nekoliko dana, ali ta slabost mi se zna opet javiti iako ih ne pijem. Navedena bol u rukama i nogama me ometa i strah me da nije nešto ozbiljnije. Nažalost, trenutno nisam u mogućnosti otići do svog liječnika.

ODGOVOR

Pretpostavka je kako su u Vas isključene kontraindikacije, odnosno kako je uzimanje oralne hormonske kontracepcije u Vas sigurno. U takvim slučajevima, eventualne nuspojave (koje su uvijek moguće) su blage, nisu po život opasne i najčešće prođu kroz koji mjesec, ili je pak potrebno promijeniti preparat OHK. Među takvim nuspojavama (blagim, prolaznim i koje ne ugrožavaju život) nisu i smetnje koje opisujete. Tako se može raditi o sljedećem – ili nije primjereno procijenjeno da je uzimanje OHK u Vas sigurno, ili pak aktualne tegobe nemaju nikakve veze s OHK. Zato bih predložila da se javite ili nadležnom ginekologu (koji ima detaljan uvid u Vašu anamnezu i klinički status) ili nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine (koji također ima detaljan uvid u Vaše zdravstveno stanje), kako bi se procijenilo o kojoj se od ove dvije opcije u Vas radi.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI