Ordinacija Podravskog: Želim biti trudna, a liječnica mi prepisuje kontracepciju?

Želim ostati trudna, no liječnica mi uporno prepisuje kontracepcijske pilule, zašto?

Imam problem s neredovnim menstruacijama, policističnim jajnicima i uz to normalno hormonima. Kontracepciju Axira sam pila, ali nije mi bilo dobro, ili bih povratila ili mi nije dobro cijeli dan, pa sam prestala piti. Ginekologinja ništa drugo ne da kao zamjenu za kontracepciju, nego inzistira da pijem baš nju. Zanima me što piti da se menstruacija stabilizira, znam da ne mogu ostati trudna, ali ja to želim već tri godine i ne uspijevam.

ODGOVOR

S obzirom na podatak o nemogućnosti ostvarivanja trudnoće koju želite, oralna hormonska kontracepcija ne bi trebala biti prva opcija u Vašem slučaju. Odnosno, OHK se smije preporučiti jedno kraće vrijeme, tj. dok se ne obavi temeljna dijagnostička obrada neplodnosti, iako je i u tom slučaju možda bolja varijanta preporučiti Vam drugu vrstu hormonskog liječenja. U svakom slučaju, preporuka bi bila da s ginekologom porazgovarate o nemogućnosti ostvarivanja trudnoće, kako bi se postupilo s obzirom na taj podatak, što znači obaviti za početak detaljan razgovor (uzeti detaljnu anamnezu) i ginekološki pregled, iza čega će uslijediti prijedlog za početno liječenje i dijagnostičku obradu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI