Ordinacija Podravskog: Želim trudnoću, a partner ne! Što da radim?

Želim trudnoću, a moj partner ne, što mi je činiti?

Imam 31 godinu i uredne cikluse 28-30 dana i bezbolne menstruacije i dosad bez ikakvih tegoba. Početkom lipnja na vaginalnom ultrazvuku mi je dijagnosticirana cista žutog tijela promjera približno šest cm na desnom jajniku. Sredinom srpnja opet sam bila na vaginalnom ultrazvuku te mi je rečeno da se cista smanjila i tada je iznosila oko dva cm i bila je krvavog sadržaja. Početkom rujna opet sam bila na vaginalnom ultrazvuku gdje se još uvijek vidjela cista mutnog sadržaja promjera oko 2 cm. Iz meni nepoznatog razloga doktor sumnja na endocistu i rekao je da je pored te ciste dominatni folikul, jer je na tom jajniku bit će/bila ovulacija ovaj mjesec.

Nije mi jasno kako u tri mjeseca cista nije prošla i kako je od ciste žutog tijela postala endocista? Je li to uopće moguće? Meni se čini da je to jedna te ista cista, jer sam svaki mjesec u zadnja tri mjeseca išla na vaginalni ultrazvuk i nije mi jasno koliko brzo se činjenice mogu izmijeniti u ta tri mjeseca? Ne znam što mi je činiti, želim ići na trudnoću, ali moj partner ne želi. Zbog toga sam u zadnji pet mjeseci imala puno emocionalnih šokova, je li to utjecalo na cistu žutog tijela?

Trebam li pitati doktora za hormonalne pilule ili da zaledim jajne stanice?

ODGOVOR

S obzirom na ultrazvučne karakteristike ciste, uzevši u obzir i anamnestičke podatke, ginekolog procjenjuje je li potrebna terapija (medikamentozna ili kirurška), ili će se preporučiti praćenje tvorbe; ako se odluči za praćenje, opet u nastavku postoji mogućnost potrebe za nekim vidom liječenja. Detaljnije o ovom problemu (liječenje/praćenje) ipak razgovarajte s ginekologom kod kojega se kontrolirate i koji ima detaljan uvid u Vaše zdravstveno i osobito ginekološko zdravlje, a načelno o ovoj tematici možete pročitati u nekoliko tekstova u Ginekološkoj kolumni. Ovo na kraju Vaše postavljeno pitanje regulirano je zakonski, pa o tome ovdje ne možemo raspravljati (u pitanju su pravne konzultacije, koje obavljaju pravnici uz plaćanje).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI