Osam bitnih savjeta kako sačuvati vaše srce i ostati zdrav

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bolesti cirkulacijskog sustava vodeći su uzroci smrti muškaraca i žena, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Čak 80 posto prijevremenih smrti od cirkulacijskih bolesti može se prevenirati održavanjem srca zdravim i praćenjem rizičnih faktora.

Iako svatko može dobiti srčanu bolest, postoje skupine koje su u većem riziku. 

Kako očuvati zdravlje srca?

Održavanje zdravlja srca ne odnosi se samo na jednu stvar, već podrazumijeva niz koraka koje je potrebno kontinuirano provoditi, bez obzira na dob.

1. Prestanite pušiti

Pušenje je jedan od glavnih uzroka za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Pušači imaju gotovo dvostruko veću šansu od nastanka srčanog udara jer pušenje oštećuje sluznicu arterija, smanjuje količinu kisika u krvi i povećava krvni tlak.

2. Pazite na stres

Upravljanje stresom može spriječiti ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti srca, depresije i visokog krvnog tlaka. 

3. Oprezno s alkoholom

Alkohol može narušiti zdravlje srca i povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, uzrokujući visoki krvni tlak, aritmije i oštećenje srčanog mišića. Ipak, nije potrebno u potpunosti prestati piti alkohol, već ga konzumirati u umjerenim dozama. Za žene to znači najviše jedno piće dnevno, a za muškarce dva.

4. Više se krećite

Istraživanja pokazuju da osobe koje nisu aktivne imaju veću vjerojatnost za srčani udar od onih koji jesu. Redovita tjelesna aktivnost može spriječiti srčane bolesti.

5. Pazite na prehranu

Zdrava prehrana od iznimne je važnosti za zdravlje srca, jer može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Prehrana koja je dobra za srce uključuje namirnice sa što nižim sadržajem zasićenih masti, dodanih šećera i soli.

7. Održavajte oralno zdravlje

Zdravlje zubi je pokazatelj zdravlja cjelokupnog organizma, uključujući i zdravlje srca. Parodontna bolest desni povećava rizik od razvoja srčanih bolesti. Brojne su studije pokazale da se bakterije iz usta mogu preseliti u krvotok i uzrokovati povišenje C-reaktivnog proteina, markera za upalu u krvnim žilama, što može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara.

8. Redovito kontrolirajte čimbenike rizika

Visok kolesterol i visok krvni tlak mogu uzrokovati srčane bolesti i srčani udar, zbog čega ih je potrebno redovito kontrolirati. Kolesterol je potrebno kontrolirati barem jednom u pet godina.  (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI