Osiguranje tužilo vozača: Pijan traktorom nasmrt pregazio staricu, mora platiti 85.500 kuna

Muškarac iz Kunovca pored Koprivnice, presudom suca đurđevačke Stalne službe Općinskog suda Darija Kuzmića, zbog prometne nesreće s poginulom osobom koju je pijan skrivio prije 15 godina, mora Adriatic osiguranju isplatiti ukupno 84.500 kuna odštete s troškovima suđenja te zakonskom kamatom.

Kobna nesreća dogodila se 8. studenog 2006. godine u Kunovcu. Tuženi je Kunovčanin upravljao traktorom Ulicom Matije Gupca u smjeru Ulice bana Josipa Jelačića. Pod utjecajem alkohola od 1,42 promila izgubio je nadzor nad upravljačem traktora i naletio na pješakinju koja je zadobila brojne teške ozljede od kojih je sljedećeg dana preminula.

Traktor koji tuženi Kunovčanin vozio bio je osiguran u Adriatic osiguranju, a ta je osiguravajuća kuća sinu poginule žene isplatila 323.000 kuna odštete. Adriatic osiguranje se žalilo na tu presudu i uložilo reviziju, no ona je rješenjem Vrhovnog suda odbačena. Kako je teška alkoholiziranost muškarca u bitnoj mjeri smanjila vozačke sposobnosti te je u izravnoj uzročnoj vezi s nastankom prometne nesreće, Adriatic osiguranje tužilo je vozača traktora da mu regresno mora isplatiti 68.000 kuna.

Osiguravajuća kuća je, kako se navodi u tužbi, u više navrata pokušala s vozačem traktora ostvariti mirno rješenje spora, no on se na sve oglušio. Iznos od 68.000 kuna predstavlja 12 prosječnih neto plaća na koje u Adriatic osiguranju smatraju da imaju pravo od vozača traktora kao njihovog osiguranika. U odgovoru na tužbu vozač traktora se usprotivio tužbenom zahtjevu i tužbi. Sudac Kuzmić nakon provedenog postupka tužbeni je zahtjev prihvatio i naveo kako se prometna nesreća dogodila u uzročno-posljedičnoj vezi s alkoholom koji je utvrđen u organizmu vozača, a samim time je i ostvareno pravo osiguravajuće kuće da može od vozača potraživati iznos isplaćen odštetom.

U svrhu dokazivanja vozačeve odgovornosti provedeno je kombinirano prometno i medicinsko vještačenja koje je doista potvrdilo kako je vozač traktora skrivio prometnu nesreću u kojoj je traktorom pregazio nesretnu ženu koja je hodala uz rub kolnika oslanjajući se na štaku.

Premda se nesreća dogodila u večernjim satima, a nesretna žena je nosila tamnu odjeću, vještak je utvrdio da bi je vozač traktora morao zamijetiti s uključenim kratkim svjetlima na 20 metara i da ju je mogao izbjeći i zaobići bez problema.

Tuženi vozač prigovorio je da je pješakinja koju je pregazio i sama pridonijela nesreći zato što se nije kretala lijevom, već desnom stranom, no zaključeno je kako zakonom nije propisano kojom se stranom pješak izričito mora kretati.

Osim toga, odredbom zakona o obveznim osiguranjima u prometu, određeno je kako vozač koji pod utjecajem alkohola skrivi prometnu nesreću, osiguravajućoj kući mora nadoknaditi iznos do najviše 12 prosječnih neto plaća.

Primjenjujući zakonske odredbe, sudac Kuzmić dosudio je u korist osiguravajuće kuće.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI