Osječki „kralj žita“ kupio svinjogojsku farmu u Velikom Otoku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Farma svinja u Velikom Otoku dobila je novog vlasnika, tvrtku Argumentum vitae. Vlasnik te tvrtke je kompanija Žito iz Osijeka koja je pak u vlasništvu Marka Pipunića, u javnosti poznatijeg kao „osječkog kralja žita“.

Kupoprodajni ugovor između dosadašnjeg vlasnika tvrtke AgroAn Krešimira Kuterovca i novog vlasnika realiziran je krajem siječnja ove godine. Kako smo uspjeli doznati, radnici, ali i kooperanti nekadašnje farme Sizim mogu biti zadovoljni planovima novog vlasnika. Iako do Marka Pipunića, vlasnika Žita, nismo mogli doći, sada već bivši vlasnik objasnio je razlog prodaje farme u Velikom Otoku, koju je on prije nekoliko godina preuzeo u stečaju, a bila je u vlasništvu posrnule tvrtke Sizim.

– U modernizaciju farme potrebno je uložiti još barem 1,5 milijuna eura. Nismo imali takvih kreditnih sposobnosti i zato smo se odlučili za prodaju. Danas je cijena svinjetine visoka pa je bilo dobro vrijeme za prodaju takve farme. Naš prvotni plan nije bio prodaja, ali otkup nekretnine iz stečajne mase napregnuo je naše financije. Da smo bili kreditno sposobni uložiti u obnovu farme i mehanizacije, učinili bismo to – objasnio je Krešimir Kuterovac, dosadašnji vlasnik farme, koji uz ovu u Velikom Otoku posjeduje još dvije slične farme za uzgoj prasadi.

Na pitanje zna li što o planovima novog vlasnika, Kuterovac odgovara da nema  zebnje za budućnost farme u Velikom Otoku, s kojom surađuje i mnogo kooperanata iz Podravine.

– Kako nismo mogli ulagati u farmu, pronašli smo nekoga tko može i hoće. Siguran sam da će novi vlasnik širiti poslovanje, a koliko znam, u svibnju će doći novo matično stado – objasnio je Krešimir Kuterovac, čiji su planovi bili da u Velikom Otoku godišnje uzgoji 100.000 prasadi.

Krešimir Kuterovac

Što se pak tiče novog vlasnika, a to je de facto kompanija Žito, radi se o jednoj od najvećih poljoprivrednih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi ratarstvom, govedarstvom, peradarstvom, prehrambenom proizvodnjom te trgovinom, a svinjogojstvo je jedna od najvažnijih grana cijele kompanije.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI