Naknada za grobno mjesto poskupjela gotovo 50 posto, u Komunalcu se vade: Podigli smo standard na groblju

Od 2003. do travnja 2018. godišnja grobna naknada za gradsko i prigradska groblja iznosila je 128 kuna i nije se mijenjala iako su se u 15-godišnjem periodu razina i opseg održavanja itekako povećali - kažu u Gradu


Autor: podravski.hr — 24.09.2018. / 15:54 Aktualno

Godišnja grobljanska naknada osjetno je poskupjela

Cijena godišnje naknade za koprivničko gradsko groblje, pravoslavno groblje te groblja u prigradskim naseljima poskupjela je za 30 posto u prigradskim naseljima (sa 128 na 166,40 kuna) te za čak 46 posto za središnje Gradsko groblje Pri Svetom Duhu (sa 128 na 187,50 kuna).
Iako je ova odluka na snazi još od travnja, građani su tek nedavno primijetili poskupljenje jer su tek sad počeli dobivati uplatnice. Dodatno, naknada će se plaćati u dvije rate, a ne više odjednom za cijelu godinu, što je dodatno zbunilo građane.
Odluku o polugodišnjem plaćanju Komunalac je predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo uz obrazloženje da će se na taj način naplata potraživanja od kupca grobljanskih usluga bolje uskladiti s troškovima koje je potrebno podmiriti u obavljanju ovih usluga.
– Meni sad tu više ništa nije jasno. Uvijek dosad za dva grobna mjesta plaćala sam 256 kuna godišnje, a sad za pola godine plaćam skoro 150 kuna. Mogli su nas barem obavijestiti i uz račun poslati neko objašnjenje, no ništa – kazala je jedna vlasnica dva grobna mjesta u jednom od prigradskih groblja, koja je željela ostati anonimna.
S njom se složio i čitatelj iz Zagreba koji, kako kaže, redovito plaća grobljansku naknadu za grobna mjesta na koprivničkom groblju.
– Mislim da je ova odluka prošla ‘ispod radara’, a da je to i bila namjera Komunalca i Grada Koprivnice. Isto tako, nije mi jasno zašto sada razdvajati račune na dva obroka godišnje kada je i meni i njima lakše da se plati odjednom – kazao je.
U gradskoj upravi odluku o povećanju opravdavaju većim opsegom poslova, posebice na koprivničkom groblju, te ulaganjem u infrastrukturu.
– Od 2003. do travnja 2018. godišnja grobna naknada za gradsko i prigradska groblja iznosila je 128 kuna i nije se mijenjala iako su se u 15-godišnjem periodu razina i opseg održavanja, ponajprije gradskog, ali i prigradskih groblja, itekako povećali – kažu u Gradu.
Radilo se na, kako kažu, revitalizaciji zelenila, obnovljen je spomenik poginulima u II. svj. ratu i dječje polje kod glavnog križa, a sve se odvija u suradnji i uz suglasnost Konzervatorskog odjela iz Bjelovara. Gradsko groblje ukupno je povećano za 32.700 metara kvadratnih, a općenito je i povećan standard u održavanju.
– Kontinuirano se podiže razina održavanja i na prigradskim grobljima u Reki, Herešinu, Bakovčicama i Jagnjedovcu te se povećanje cijene godišnje grobne naknade nametnulo kao potreba za moguće daljnje održavanje ovog postignutog standarda na svim grobljima, a visina cijene usklađena je s cijenama godišnje grobne naknade s gradovima u okruženju – kažu u Gradu. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF