Osmišljen novi test na koronavirus: Testira se iz daha, a rezultat se zna u svega nekoliko sekundi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rani rezultati istraživanja provedenog na novom testu na koronavirus ukazuju na mogućnost da bi nam on mogao pomoći pri ranom otkrivanju zaraze. Umjesto čekanja rezultata po nekoliko sati, ovim testom bi se rezultat znao za nekoliko sekundi. Britanska studija je pokazala da bi se metodom analize daha razvijenom u Walesu moglo odmah saznati je li osoba zaražena koronavirusom, piše BBC. 

Rezultate je objavio časopis Lancet nakon manjeg ispitivanja novog testa na pacijentima u Škotskoj i Njemačkoj.

Tvrtka Imspex Diagnostics kaže da bi njihovi uređaji mogli biti spremni za upotrebu za šest mjeseci, ako na vrijeme uspiju osigurati financijska sredstava. Test su razvili u mjestu Cynon Valley, gdje im se nalazi sjedište, u južnom Walesu.

“Mislim da ovdje imamo velik potencijal”, rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije Santi Dominguez, dodajući da bi se tako brzi test mogao primijeniti i izvan bolničkog okruženja, primjerice u zrakoplovstvu, prijevozu općenito ili u slučaju potrebe poslova imigracije.

“Uzorak se može uzeti vrlo brzo, test je neinvazivan i ne trebate posebno obučeno osoblje da biste prikupili uzorke. U samo nekoliko minuta dobivate rezultat”, kazao je Dominguez.

Sama tehnologija nije novost već se koristila za razvijanje testova za otkrivanje bolesti poput raka pluća i za brzo razlikovanje bakterijskih i virusnih respiratornih bolesti. S obzirom na događanja u svijetu i pojavu pandemije koronavirusa, tvrtka je odlučila svoje istraživanje i razvoj tehnologije usmjeriti u otkrivanje bolesti COVID-19.

“U ovome području imamo dosta iskustva. Kad se u svijetu pojavio i proširio covid-19, potaknuo nas je da pridonesemo svjetskim naporima u otkrivanju bolesti”, dodao je direktor Imspexa.

Dosad su provedena dva ispitivanja nove tehnologije i to na samom početku pojave pandemije. Ispitivanje je provedeno na hospitaliziranim pacijentima u Edinburghu i u njemačkome Dortmundu.

Studija, koju vodi Sveučilište Loughborough proizašla je iz sveučilišnog rada na projektu trijaže, čija je svrha pomoći hitnim službama u trenucima raznih katastrofa.

Znanstvenici su pokušali ustanoviti mogu li postojeći uređaji razlikovati pacijenta s covidom-19 od onoga s nekom drugom vrstom infekcije prsnog koša.

Tehnologija funkcionira tako da se analiziraju kemikalije iz daha pacijenta, koje bi mogle dati odgovor na pitanje od čega pacijent boluje i ima li respiratornih problema.

Testovima se uspio otkriti trag covida-19 u kemikalijama, što je nakon toga potvrđeno tradicionalnijim i invazivnijim testom brisa grla i nosa.

U čak 80 posto slučajeva ovakvim se testiranjem uspješno predvidjelo boluje li pacijent od covida-19, pri čemu je test razlikovao ovu bolest od ostalih koje uzrokuju probleme s disanjem, poput astme ili bakterijske upale pluća.

U studiji provedenoj na hospitaliziranim pacijentima u Edinburghu u Škotskoj, znanstvenici su identificirali kemijske spojeve koji su imali “značajnu mogućnost predviđanja” ozbiljnosti zaraze koronavirusom. Iz britanske tvrtke kažu kako smatraju da bi ovakva tehnika mogla ukazati na to tko su najugroženiji pacijenti.

Znanstvenici su zaključili sljedeće:

“Ako se pokaže pouzdanom, ova tehnologija nudi mogućnost brzog otkrivanja covida-19 u odjelima za hitne slučajeve ili u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što će pridonijeti kvalitetnijem radu s pacijentima i sigurnosti zdravstvenog osoblja.”

“Usto, razvoj i odobrenje ovakvog pristupa mogu omogućiti brzo postavljanje dijagnoze covida-19 u predstojećim sezonama gripe”, dodali su.

Paul Thomas, s Odjela za kemiju Sveučilišta u Loughboroughu, rekao je kako su to ohrabrujući rezultati, ali da treba biti svjestan da je još uvijek riječ o maloj studiji u kojoj je sudjelovalo oko stotinu pacijenata. 

Tvrtka koja proizvodi opremu rekla je da tehnologiju još treba usavršiti prije nego bude smatrana spremnom i sigurnom za upotrebu u svakodnevnim situacijama, bez obzira na to je li riječ o bolničkim ustanovama ili na ostalim mjestima, poput zračnih luka. 

“Mi smo mala tvrtka i ako bismo proces morali završiti sami s resursima kojima raspolažemo, do konačnog rezultata trebalo bi nam između godinu do godinu i pol dana. No uz pravu potporu na tržište bismo mogli izaći i za manje od pola godine”, kazao je Domingues, istaknuvši da je ovo otkriće odsad prioritet tvrtke. (jutarnji.hr)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI