OSNOVAN KOPRIVNIČKI ‘FRANAK’: Banke nas uništavaju i rade što žele, a država ništa ne poduzima

'Potrošio sam više od 40 tisuća kuna na zatezne kamate i pokušaje da kredit otplaćujem pod drugim uvjetima, ali ništa nisam uspio učiniti', žali se Darko Lončarek, ratni vojni invalid iz Reke


Autor: podravski.hr — 23.02.2013. / 16:46 Aktualno

KOPRIVNICA – Udruga Franak osnovala je danas (subota) podružnicu u Koprivničko-križevačkoj županiji, a članovi iznijeli su svoja iskustva s famoznim kreditima u švicarcima te se tako pridružili više od devet tisuća članova diljem Hrvatske.
– Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona o kreditnim institucijama pa se banke mogu ponašati kako god žele. Rezultat toga je upropaštavanje građana, ali i rekordna dobit banaka koja je u prvom tromjesečju 2012. godine iznosila 3,73 milijarde kuna, 12 posto više nego godinu prije – rekao je Damir Šlogar, član Upravnog odbora Udruge.
Darko Lončarek, ratni vojni invalid iz Reke, ima kredit u švicarskim francima te mu je rata kredita od 2009. godine porasla više od tisuću kuna, a mirovina mu se znatno smanjila.
– Potrošio sam više od 40 tisuća kuna na razne zatezne kamate te troškove koji su nastali mojim pokušajima da kredit otplaćujem pod drugim uvjetima, ali ništa od toga nisam uspio – rekao je Lončarek.
Svoje probleme iznio je i Damir Šogorić iz Đurđevca, čija se rata s 2400 kuna povećala na 3850 kuna. Marko Sinković iz Koprivnice imenovan je koordinatorom Udruge za našu županiju.
Izvještavaju: MATIJA DOLENEC I NIKOLA WOLF
Na fotografiji: s današnjeg osnivanja Udruge Franak u koprivničkoj gradskoj vijećnici