Osobe koje se ne žele cijepiti manje su pametne od onih koji to žele

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Osobe koje se ne žele cijepiti u prosjeku su manjih kognitivnih sposobnosti, to jest manje inteligencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Brain, Behavior, and Immunity.

Tim epidemiologa i psihologa s londonskog University Collegea i Sveučilišta u Edinburghu testirao je povezanost rezultata niza testova inteligencije i neodlučnosti prema cijepljenju. Istraživanje je provedeno tek nakon što je AstraZeneca prošla prva ispitivanja.

Prikupljeni su podaci od 11.740 osoba (6702 žene) u dobi od 16 do 95 godina, piše Nenad Jarić Dauenhauer za Index. Rezultati ispitivanja inteligencije utvrđeni su na temelju šest njihovih testova prikupljenih još 2011./12.. Od njih oko 17.2 posto, 1842, se dvoumilo oko cijepljenja.

Autori su potvrdili da postoji linearna povezanost kolebljivosti prema cijepljenju u cijelom rasponu kognitivnih rezultata. Što su bile manje kognitivne sposobnosti sudionika, to je bila veća njihova kolebljivost.

Sve je više sličnih istraživanja koja žele doći do pojašnjenja zašto i tko odbija cijepljenje. Američki nestranački trust mozgova Pew Research našao je vezu između niza različitih čimbenika i nesklonosti cijepljenju među Amerikancima.

-Na neodlučnost utječu i dob (mlađi su kolebljiviji od starijih od 65), etnička pripadnost (Azijati su najmanje kolebljivi, a crnci najviše), religioznost (ateisti su najmanje kolebljivi, a evangelički protestanti najviše), politička pripadnost (konzervativci su više kolebljiviji, a liberali manje) – piše u istraživanju.

Foto ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI