Osobe LGBTIQ trpe nasilje, a “izlazak iz ormara” obilježen je velikim strahom

Podravski list profile

Šest od deset LGBTIQ osoba doživjelo je nasilje na javnim prostorima poput trgova i ulica, školama, radnim mjestima, ali i vlastitim domovima, govore preliminarni rezultati istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema tim osobama u Hrvatskoj, objavio je u petak Zagreb Pride.

Riječ je o istraživanju provedenom u razdoblju od travnja do kolovoza, na uzorku od 767 ispitanih iz zemlje i inozemstva, a dio rezultata Zagreb Pride objavio je povodom Međunarodnog dana izlaska iz tišine (Coming Out Day).

Rezultati pokazuju kako je od 2013. do danas 64 posto ispitanih doživjelo neku vrstu nasilja na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika.

Odgovori na pitanja o doživljenoj diskriminaciji pokazuju i da je nešto više od 60 posto ispitanih doživjelo neki oblik diskriminacije, bilo u školi ili na poslu, bilo u kontaktu s institucijama poput policije, pravosuđa i zdravstva.

Zbog straha od doživljavanja diskriminacije ili nasilja 36 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje doma. U školi to čini 37 posto ispitanih, a njih gotovo 40 posto na poslu te više od 43 posto u kafiću. Na javnim prostorima poput ulica ili trgova čak 61 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje.

“Nažalost, rezultati potvrđuju da je naša svakodnevica i dalje prožeta strahom i neizvjesnošću u svim segmentima, kako u privatnom, tako i u javnom životu”, stoji u priopćenju Zagreb Pridea. 

Ističu da će istraživanje služiti prilikom planiranja budućeg rada na poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, smanjivanju nasilja i diskriminacije i to prvenstveno kroz osiguravanje zadovoljavajuće primjene postojećih zakona te izgradnju povjerenja LGBTIQ osoba u policiju i/ili pravosuđe kako bi se povećala učestalost prijavljivanja nasilja i diskriminacije.

(Hina) pp/xsmar yln

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti