Osobe s invaliditetom ne mogu do liječnika: Otkad su obnovili zgradu, ne mogu u nju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Velika većina mještana općine Mali Bukovec nedaleko od Ludbrega bila je sretna što se obnovila zgrada u kojoj se nalazi lokalni liječnik i ljekarna. No, nekolicina njih nije dijelila tu sreću.

Ivan Orehovec

Radi se o osobama s invaliditetom, posebice onima koji se mogu kretati jedino uz pomoć invalidskih kolica. Zgrada u starom stanju imala je predviđen prilaz za osobe s invaliditetom, a nova to nema. Zbog energetske obnove i očuvanja toplinske energije na samom ulazu u zgradu postavljena je dodatna pregrada s vratima kako bi se na taj način spriječilo da se u hodnik zgrade izravno ulazi izvana, no zbog te nove pregrade onemogućen je ulaz osobama koje se kreću s invalidskim kolicima.

– Ovakvo stanje traje već godinu dana. Upozoravao sam na to, ali dosad nije bilo pomaka. Imam električna kolica koja teže 100 kilograma, a i ja sam dosta težak, tako da djelatnici, koji bi mi htjeli pomoći i prenijeti mene i kolica preko stuba, ne mogu pomoći. Sada sve moram obavljati vani jer ne mogu ući u zgradu – objasnio je Ivan Orehovec iz nedalekog Županca, koji je zbog opake bolesti završio u invalidskim kolicima.

Ivan smatra da bi se ovo vrlo lako mogli ispraviti, pa ga zapravo čudi što ti radovi već nisu napravljeni.

– Nužno je samo izbetonirati, ili čak napraviti pomoćnu skelu da se prođu stube, a dalje sve ide. Nadam se da će moj istup pomoći da se ovo napravi. Jasno mi je da ljudi koji mogu hodati ne mogu imati toliki senzibilitet prema nama koji ne  možemo jer se teško stave u tu poziciju, ali meni i drugim osobama s invaliditetom ova je rampa neophodna – naveo je Ivan Orehovec.

U Općini Mali Bukovec saznali smo da su itekako senzibilizirani za ovaj problem, ali nailaze na poteškoće na koje nemaju utjecaja.

– Od početka, kada je zgrada obnovljena, naručeni su radovi kojima bi se uredio ovaj prilaz. Jako nam je važno da i naši sumještani koji imaju poteškoće s kretanjem mogu ući u zgradu ljekarne i liječničke ordinacije. Nekoliko smo puta požurivali, ali i molili izvođača radova, koji je već ugovoren, da za započne s radovima. Učinit ćemo to ponovno sve dok se ti radovi ne realiziraju – naveo je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI