Ostali smo bez dimnjačara i poznatog optičara, velik rast u sektoru graditeljstva

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na koprivničkom se području ove godine, unatoč trajanju epidemije pa i višemjesečnom zatvaranju gospodarstva, bilježi novi rast broja novootvorenih obrta. Od siječnja do lipnja 2021. bilo je 26 odjava obrta, najviše u proizvodnji, njih pet, no s druge strane otvoreno ih je čak 70.

U Udruženju obrtnika Koprivnica doznajemo kako je najviše obrta otvoreno u uslužnim djelatnostima, njih 36, a veseli i rast broja novih obrta u proizvodnji, čak 13. Kod odjavljenih opet je najviše uslužnih djelatnosti – 14. Od ove godine tako imamo i dva nova automehaničara, jednog stolara, cvjećara, frizera…

Unatoč manjku pojedinih obrta, neki su se ipak morali zatvoriti.

– Treba istaknuti kako smo „izgubili“ jednog od samo tri registrirana dimnjačara, a Koprivnica je ostala i bez dugogodišnjeg, poznatog optičarskog obrta Marković – navodi tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota i kaže da ih u strukovnoj organizaciji ipak veseli što se povećava broj proizvodnih obrta te navodi i znakovit trend rasta broja novih obrta u graditeljstvu.

Dodaje i kako je ovu godinu obilježilo pet novih prijava kozmetičkih usluga koje su ionako u porastu te dvije prijave za telekomunikacijske djelatnosti.

Održivost obrta sigurno je ovisila i o potporama i programima za obrtnike i poduzetnike, kako nacionalnim, tako i lokalnim.

– S Gradom Koprivnicom imamo partnerske odnose i vjerujemo da bi takvi odnosi donijeli korist i za obrtnike u, recimo, općinama – ističu u Udruženju te podsjećaju da su na raspolaganju za suradnju:

– Naša stručna služba i na razini udruženja i na komorskoj razini ima iskustvo i volje za savjetovati i pružiti konkretnu tehničku odnosno stručnu pomoć oko mjera poticanja. Potrebna je veća suradnja između općina i udruženja obrtnika od dosadašnje – kažu u toj strukovnoj organizaciji.

Prema podacima koprivničkog Udruženja obrtnika koje vodi brigu i o struci na području cijele bivše općine, doznajemo kako je najmanje registriranih obrta u Hlebinama (devet), a najviše u Rasinji (34).

– Zadnjih godina bilježimo porast broja obrtnika ukupno na našem širem koprivničkom području, no najmanje se to odnosi na navedene općine, a najviše na Grad Koprivnicu – naveli su Udruženju u Koprivnici.

Dodajmo i kako je u Drnju 27 obrta, u Peterancu 27, Goli 16, Hlebinama 9, Novigradu Podravskom 19, Koprivničkom Ivancu 31, Sokolovcu 24, Legradu 26, Koprivničkim Bregima 32 te Đelekovcu 23.

– Poticanje poduzetništva trebao bi biti prioritet jer s gospodarskom aktivnošću puni se proračun općine i samim time ima više sredstva za sve projekte općine. No, ne bi se trebalo orijentirati samo na proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda – smatraju u Udruženju.

DARKO FRANKOL PREUZEO BREND ALPINA U KOPRIVNICI

Darko Frankol, poznati koprivnički postolar i proizvođač kožne galanterije, uspio je sklopiti dogovor s Alpinom pa će poznati slovenski brend obuće od danas, ponedjeljka, ponovno biti dostupan u trgovini u Koprivnici. Još lani u svibnju Frankol je predosjetio da Alpina planira zatvoriti svoju trgovinu u Koprivnici, a kako je zbog korona-krize pala prodaja njegove kožne galanterije, odlučio je krenuti u pregovore sa slovenskom tvrtkom da zastupa njihov brend u Koprivnici. Donošenje odluke da zastupa brend Alpina u Koprivnici, ističe Frankol, nije bilo nimalo lako jer je korona-kriza potresla i obućarski sektor.

– Prodaju naših proizvoda baziramo kroz odlaske na razne obrtničke sajmove, a kako su oni lani od ožujka i početka epidemije stopirani, bili smo prisiljeni nešto mijenjati u našem poslovanju. Pojavila se prilika da očuvamo brend Alpina u Koprivnici i nakon što su Slovenci u siječnju zatvorili trgovinu, naši su pregovori na kraju urodili plodom – priča nam Darko Frankol.

Suradnja s Alpinom, nada se Frankol, bit će novi iskorak u poslovanju njegova obrta. U trgovini će, osim obuće brenda Alpina, nuditi i raznu kvalitetnu kožnu galanteriju iz vlastite proizvodnje.

– Koprivnica je mali grad i trgovina Alpina za mnoge je građane sinonim za kvalitetu po pristupačnim cijenama. Mi želimo taj trend nastaviti, a ovo je sad ujedno prilika i da sugrađanima još bolje predstavimo i naš vlastiti proizvodni asortiman. I naši se proizvodi izrađuju od najkvalitetnije kože i vjerujem da će i taj asortiman biti popularan među kupcima – zaključio je Darko Frankol. (db)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI