FRANJO (71) OSTAO BEZ NOGE ‘Počelo je kao običan svrbež na stopalu, a završilo amputiranjem’

Najprije su mi odrezali nožne prste, u nadi da će se infekcija suzbiti - priča nam Franjo


Autor: podravski.hr — 13.12.2017. / 17:15 Aktualno

Franjo Žunko (71) opet ima loše vijesti o zdravlju

U samo nekoliko mjeseci od običnog svrbeža na desnom stopalu, kao prvog simptoma, Franjo Žunko (71) iz Poljanca, prigradskog naselja Ludbrega, doživio je velike zdravstvene probleme koji su rezultirali amputacijom cijele desne potkoljenice.
Sve je počelo kada je Franjo osjetio stalan svrbež u desnoj nozi. Budući da mu je bilo sumnjivo što se ovaj simptom pojavio niotkud te kad je počeo osjećati probleme s cirkulacijom, Franjo je posjetio i liječnika. No dijagnoza je bila sve samo ne dobra.
– Liječnici su se odmah zabrinuli te su mi kazali da imam trombozu koja se širi. Iako sam otprilike znao o čemu se radi, nisam odmah shvatio ozbiljnost situacije – objasnio je Franjo Žunko.
Liječnici su pokušali raznim metodama spriječiti najgore, a to je amputacija dijela uda. No, sav trud bio je uzaludan.
– Najprije su mi odrezali nožne prste, u nadi da će se infekcija suzbiti. Također, išao sam na presađivanje krvne žile kako bi protok krvi do noge bio što bolji. Poboljšanje je trajalo svega nekoliko mjeseci, ali su se simptomi opet pojavili. Tada su liječnici odlučili da je rizik prevelik i amputirali su mi donji dio noge – tužno je objasnio Franjo.
Otad Franjo se kreće pomoću štaka i s protezama. Budući da su već i godine donijele svoje, hoda sve teže i sporije.
– Živim s nećakom i njegovom suprugom pa su mi oni potpora. Također, i susjedi mi ponude prijevoz kada moram do grada. Nemam drugog izbora nego boriti se – odlučan je Franjo Žunko, kojeg smo zatekli kako ide s liječničkog pregleda s novim lošim vijestima.
– Počeo sam sve teže disati pa sam potražio liječničku pomoć. Dobio sam dijagnozu da mi veći dio desnog plućnog krila uopće ne funkcionira. Izgleda da me opet čekaju mnogi posjeti liječnicima, ali ja se i dalje borim – zaključio je Franjo Žunko. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF