Oštećeni putovi: Oni s većim traktorima trebali bi plaćati višu naknadu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na loše stanje poljskih putova upozorili su nas ludbreški poljoprivrednici, posebno oni iz prigradskog naselja Hrastovsko. Putovi su, pričaju nam poljoprivrednici, nakon nedavnih kiša postali gotovo neprohodni, pogotovo za osobne automobile, ali i manje traktore.

U redakciji nam se javilo nekoliko  mještana Ludbrega s ovim problemima, a da je stanje uistinu takvo uvjerili smo se i sami. Posjetili smo nekoliko lokacija i na svakom putu vrlo brzo došli smo do mjesta gdje je prolaz osobnim automobilom bio nemoguć.

Brankica Kovaček

Ovakvim stanjem nezadovoljni su poljoprivrednici koji odrađuju jesenske poslove na oranicama. Oni koji nemaju velike traktore često su u situaciji da ne znaju hoće li moći proći svojim traktorom ili radnim strojem.

– Nemam vam što mnogo pričati, vidite i sami kakvo je stanje. Mislim da novac koji plaćamo za komunalnu naknadu ide i na uređivanje putova. Ovakvo je stanje neprihvatljivo. Radi se o nebrizi nadležnih, a ja zbog toga moram misliti kako doći do svoje zemlje – rekao je Miro Lastavec, poljoprivrednik kojeg smo zatekli na poljskom putu koji se nastavlja iz Ulice sv. Florijana u Hrastovskom.

Prijašnjim upitima saznali smo da su vijeća mjesnih odbora zadužena gradske službe obavijestiti o stanju poljskih putova u pojedinom u prigradskom naselju. Zato smo kontaktirali predsjednicu Vijeća Mjesnog odbora Hrastovsko, Brankicu Kovaček, da provjerimo zašto poljski putovi nisu sanirani i što se tu može učiniti.

– Istina je da ove godine putovi nisu uređivani i to nije u redu.  Eto, i putem koji vodi do Poljanca ljudi su prolazili biciklima, ali sada više ne mogu. Bila sam u gradskoj upravi gdje sam izložila ovaj problem. Tamo su mi rekli da će greder proći po putovima kada se skupi više posla, pa da se stroj ne naručuje za svaki put posebno. Sada je već kraj godine i stroj nije došao. Pokušat ću još jednom apelirati na Grad – rekla je Brankica Kovaček.

No, isto tako, predsjednica Mjesnog odbora predložila je da se naknada za uređivanje poljskih putova naplaćuje prema veličini traktora koji ima vlasnik zemljišta.

– Jedan prolaz ogromnim traktorom po poljskom putu napravi štete kao moj mali traktor kroz cijelu godinu. Nemojte me krivo shvatiti, sretna sam što imamo velike poljoprivrednike, i to mahom mlade ljude, ali naknada bi se trebala plaćati proporcionalno šteti koja se napravi – objasnila je Brankica Kovaček i dodala da ne smatra da bi se spomenuta naknada trebala nametnuti na silu.

– Mislim da bi ovdje trebalo doći do dogovora i konsenzusa između vlasnika parcela na pojedinom predjelu i da se na taj način skupi dovoljno novca pa da izbjegnemo ovakve probleme – rekla je Brankica Kovaček.

Poslali smo upit u Grad, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Foto Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI