Osuđen zbog 30 provala diljem Podravine, a ne ide u zatvor: “Nisam imao izbora…”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Josip Z. (54) iz Čakovca neslavni je rekorder po broju provala u našem kraju. Mjesecima je sijao strah podravskim vlasnicima klijeti i vikendica, a do uhićenja u lipnju 2018. godine policajci su s njim mogli povezati ukupno 30 provala.

No, nakon provedenog suđenja, premda je Josip proglašen krivim i osuđen na djelomično uvjetnu osudu, neće u zatvoru provesti ni dana. Sudac Dejan Repić proglasio ga je krivim i osudio djelomično uvjetnom kaznom. Dobio je pola godine bezuvjetnog zatvora, a ostatak od osam mjeseci neće morati u zatvor ako u roku kušnje od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Kako je Josip u istražnom zatvoru do puštanja proveo pola godine, sudac mu je to vrijeme uračunao u kaznu tako da Josip nakon pravomoćnosti presude tri godine mora biti “na miru”, inače će u protivnom na osam mjeseci ponovno u zatvor. Svoj provalnički pohod Josip je počeo krajem travnja, a “pao je” zahvaljujući predanom radu koprivničkih policajaca početkom lipnja 2018. godine.

Prva dokazana provala bila mu je u Slanju nedaleko od Ludbrega gdje je iz vikendice ukrao 1500 kuna i nepoznatu količinu suhomesnatih proizvoda. Nastavio je zatim “operirati” kod Slanja. U predjelu Stari vrh provalio je u četiri vikendice. U jednoj je ukrao hranu, kuhinjski nož i deku, u drugoj također hranu, a u preostale dvije nije pronašao ništa korisno. Zatim je Josip na drugom brijegu u Slanju provalio u još tri klijeti gdje je iz jedne ukrao hranu, a zatim je svoj provalnički put preselio na čukovečki kraj gdje je obio dvije vikendice iz kojih je ukrao hranu, kavu i majicu. Kronološkim redom provala Josip se ponovno vratio u Slanje gdje je provalio u četiri vikendice.

Uspjeha je imao samo u jednoj gdje je uspio pronaći hranu. Preselio se zatim u varaždinski kraj i “operirao” u mjestima Podvečevo, Lužec, Presečno, Martinkovec, Jalžabet, Seketin i Remetinec, a svoje posljednje provalničke dane do uhićenja proveo je na koprivničkom kraju. Tu su se gazde pokazale “darežljivijima” zato što je u svakoj provali koju je učinio, u Rasinji, Kunovec Bregu i koprivničkom kvartu Vinica, ponešto ukrao.

No, također, nisu to bili predmeti velike vrijednosti. Uzimao je hranu i alkoholna pića, odjeću i deke. Svoju presudu sudac Repić temeljio je samo na policijskoj dokumentaciji i prikupljenim dokazima zato što nitko od vlasnika vikendica nije imao neposrednih saznanja o provalama.

– Krao sam zbog teške situacije u kojoj sam se nalazio i žao mi je zbog toga. Zaposlio sam se, sredio život i vratio oštećenima sve što su potraživali zbog mojih provala – rekao je na sudu osuđeni provalnik.

Uz ovu olakotnu okolnost, sudac je, kako je zaključio, prilikom odabira sankcije, vagnuo i otegotnu okolnost, odnosno činjenicu kako je Josip otprije osuđivana osoba.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI