PRESUDE ZBOG KOMENTARA NA FEJSU Miroslav kriv jer je uvrijedio policiju, policajka nije kriva za uvredu Roma

Komentirao je članak pod naslovom „Navijač uhićen jer je htio donijeti baklju"


Autor: podravski.hr — 07.12.2017. / 18:52 Aktualno

Komentar je bio vezan uz policijsko postupanje na kup utakmici Borca i Dnama

Miroslav (33) iz okolice Koprivnice mora platiti 550 kuna novčane kazne jer je putem Facebooka uvrijedio koprivničke policajce.
Komentirajući članak na lokalnom internetskom portalu pod naslovom „Navijač uhićen jer je htio donijeti baklju na utakmicu Borca i zagrebačkog Dinama u Imbriovcu“, Miroslav je kao komentar napisao: “Koji kreteni policijski, strašno, ta baklja bi napravila milijunsku štetu…“. Riječ je o ovogodišnjoj kup utakmici u Imbriovcu koja je pobudila veliko zanimanje.
Sudac Prekršajnog suda u Koprivnici Dario Kuzmić prihvatio je optužbu policije i doista utvrdio kako je Miroslav tim komentarom uvrijedio i omalovažio policijske službenike. Presuda je pravomoćna.
Da ostavljanje kojekakvih komentara po internetu može biti vrlo neugodno, pokazao je kazneni postupak koji se vodio protiv 28-godišnje Helene, granične policajke nedaleko Đurđevca. Ona je nakon sudskog postupka i pravomoćno oslobođena krivnje da je putem svog Facebook profila na web stranici Podravskog lista objavila uvredljiv komentar o romskoj manjini u đurđevačkom naselju Stiska u kojem pretežno žive Romi.
Komentirala je policajka članak pod naslovom “Kakav idiot! Kamenom iz mraka pogodio automobil u pokretu, ozlijeđeno i dijete u sjedalici” i sa svog Facebook profila napisala: “Stiska… Treba ih v nekakvu baraku i plina pustiti”. Protiv nje su koprivnički tužitelji podignuli optužnicu kojom je terete za javno poticanje na nasilje ili mržnju.
Presudom Općinskog suda u Koprivnici policajka je nepravomoćno oslobođena optužbe, s tim da je Županijski sud u Varaždinu presudu ukinuo i vratio opet koprivničkom sudu na suđenje. U ponovljenom postupku policajka je ponovno oslobođena. Na tu su se presudu žalili tužitelji, no Županijski sud u Varaždinu njihove je navode odbio i potvrdio oslobađajuću presudu. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF