Osuđeni drznici: Podravske starice izvukli iz kuća i pokrali im ušteđevinu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trojica Roma Boris (32) i Alen (31) iz Držimurca kod Male Subotice u Međimurju te Šaban (40) iz Karlovca Ludbreškog proglašeni su krivima zbog dvije provale koje su počinili u Podravskim Sesvetama i Trnovcu kod Varaždina 26. i 27. svibnja ove godine.

Obje provale obavili su po sličnom obrascu. U Podravske Sesvete došli su BMW-om kojim je upravljao drugookrivljeni Šaban. Došli su do društvenog doma gdje su se parkirali. Prvookrivljeni Boris mobitelom je nazvao staricu Jelu Cik kojoj se lažno predstavio kao djelatnik pošte.

Jela Cik ostala je bez ušteđevine

Za stražu dobio 1000 kuna

Uvjerio ju je da mora doći na poštu podići paket,  a nakon što je nasamarena Jela otišla na poštu, krenuli su u akciju. Boris je s trećeokrivljenim Alenom pomoću podesnog alata nasilno otvorio ulazna vrata. Ušli su u kuću gdje su pronašli i ukrali 9000 kuna. Za to je vrijeme drugookrivljeni Šaban sjedio u automobilu i ‘čuvao stražu’. Nakon što su obavili posao u Jelinoj kući, Alen i Boris pozvali su Šabana, dali mu 1.000 kuna od ukradenog novca i svi zajedno su se udaljili BMW-om.

Prvookrivljeni je Boris sljedećeg dana, sada bez dvojice pomoćnika, primjenjujući jednaku ‘foru’iz Podravskih Sesveta, u Trnovcu kod Varaždina provalio u kuću mještanke Terezije. Između 10 i 10.30 sati sa svog je mobitela nazvao Tereziju na njezin kućni broj telefona. Predstavio se također kao djelatnik pošte i rekao da si i poslovnicu dođe podići paket. Nakon što je nasamarena žena otišla od kuće u smjeru pošte, Boris je pomoću alata forsirao i otvorio prozor njezine kuće u koju je ušao u ukrao 450 kuna i raznog zlatnog i srebrnog nakita točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od 1000 kuna.

Jeli vratili 5000 kuna

Prvookrivljeni Boris, presudom Općinskog suda u Koprivnici, osuđen je na godinu i četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora, a drugookrivljeni Šaban je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od pet godina. Trećeokrivljeni Alen je osuđen na deset mjeseci zatvora. Boris i Alen će iza rešetaka provesti četiri mjeseca manje zato što im je u kaznu uračunat i boravak u istražnom zatvoru, a drugookrivljeni Šaban će na godinu dana iza rešetaka ako u roku od mjesec dana oštećenoj Jeli ne vrati 1000 kuna. Trećeokrivljeni Alen mora Jeli podmiriti 3000 kuna u roku od dva mjeseca, a prvookrivljeni Boris mora Tereziji iz Trnovca vratiti 1.450 kuna u roku od mjesec dana. Terezija si ostatak odštetnog zahtjeva od 2.250 kuna mora pokušati utužiti od okrivljenog Borisa privatnom parnicom. Pokradenoj Jeli dan prije održavanja rasprave drugookrivljeni Šaban donio je 2000 kuna, a prvookrivljeni Boris još joj je na ruke tijekom suđenja dao 3000 kuna.

Vrata izbili iz štoka

Na suđenju prvookrivljeni Boris nije osporio navode optužnice. Oštećena Jela je rekla kako živi u kući s unukom i da ju je tog dana na telefon nazvala mlađa muška osoba koja joj se predstavila kao djelatnik pošte i rekla joj da mora doći u poštu podići paket.

– Otišla sam u poštu u Podravske Sesvete, a službenica mi je rekla da na moje ime nema nikakvog paketa. Kada sam se vratila kući, zatekla sam ulazna vrata otvorena, a bila sam sigurna da sam ih zaključala prije odlaska na poštu. Tada sam primijetila da su vrata provaljena, izbijena iz štoka, a brava razvaljena. Ulaskom u kuću u dnevnom boravku sam primijetila da je pomicana plahta s kauča i uočila sam praznu metalnu kutiju za kavu u kojoj sam imala 7000 kuna. Također sam vidjela da mi iz torbice koja se nalazila na regalu u dnevnom boravku nedostaje 2000 kuna, a bili su ispreturani ormari i u spavaćoj sobi – rekla je sutkinji Vesni Piškorec Kuzmić pokradena Jela Cik. Sličnu je priču ispričala i pokradena Terezija iz Trnovca.

– Iako nisam ništa naručila, otišla sam do pošte gdje su mi rekli da me nisu zvali. Kada sam se nakon 20-ak minuta vratila kući, primijetila sam da su ulazna vrata ograde otvorena, na kuhinji sam zatekla otvoren prozor, a na prozoru je bilo potrgano prozorsko krilo. Ušavši u kuću primijetila sam da mi iz ladice u spavaćoj sobi nedostaje nakit i 450 kuna, sveukupno vrijedno 4000 kuna, na koliko sam i postavila imovinsko-pravni zahtjev – ispričala je sutkinji pokradena Terezija iz Trnovca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI