Osuđeni ‘mutni’ Koprivničanac: Na ispitivanju su mi slomili rebra i zube!

Koprivničanac Tihomir Peulić zvani Mutko (64), jedan od aktera dosta poznate afere s krivotvorenjem eura iz 2016. godine u Bjelovaru, ovih je dana osuđen zbog još jednog kaznenog djela u kojem se, zasad nepravomoćno, ‘izvukao’ zatvora. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Bjelovaru, Peulić zvani Mutko proglašen je krivim za pomaganje u prijevari teškoj 220.000 kuna.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Zajedno s prvookrivljenim Mirkom Ciganovićem (66) osuđen je da je sudjelovao u prijevari bjelovarske tvrtke Metalind teške 143.000 kuna i prijevari tvrtke Finag iz Garešnice za 80.000 kuna.

Preuzeli vrata i opeku

Kako je to dvojac izveo, otkriva presuda koju je nedavno javno objavio Općinski sud u Bjelovaru. Prema presudi, prvookrivljeni je Ciganović u siječnju 2013. godine u Bjelovaru kao predstavnik tvrtke Meridijan dogovorio kupnju 20 protuprovalnih vrata od tvrtke Metalind. Narudžbu je, svjestan da tvrtka neće moći financijski ispoštovati, u telefonskom kontaktu potvrdio Peulić. Na temelju toga tvrtka Metalind isporučila je svoja protuprovalna vrata, a kao sredstvo osiguranja plaćanja bile su dvije bjanko zadužnice na 100.000 kuna kojima je tvrtka Meridijan garantirala da će u vrijeme dospijeća obveze biti novca na računu. No, zaključuje se u presudi, tvrtka Meridijan nije imala novca, a preuzeta protuprovalna vrata nikada nisu plaćena niti se naplata mogla ostvariti putem priloženih bjanko zadužnica.

Tihomir Peulić Mutko svojevremeno je bio uhićen zbog sudjelovanja u krivotvorenju eura

Sljedećeg mjeseca, u veljači 2013. godine, Tihomir Peulić Mutko je, kako se tvrdi u presudi, nazvao tvrtku Finag iz Garešnice i lažno se predstavio kao Damir J., djelatnik tvrtke Meridijan, i interesirajući se za poslovnu suradnju, uvjerio ih da je tvrtka solventna. U tu svrhu dostavio je tvrtki iz Garešnice ovjerenu bjanko zadužnicu na 100.000 kuna iako je znao da naplata putem nje neće biti moguća jer na računu Meridijana nema novčanih sredstava. Nakon što su mu odgovorne osobe tvrtke Finag povjerovale, tvrtki Meridijan isporučena je opeka vrijedna 80.000 kuna. No, tvrtka Meridijan do sada nije platila preuzetu opeku niti si je tvrtka Finag mogla naplatiti bjanko zadužnicu.

Okrivljeni Mirko Ciganović rekao je kako je bio direktor tvrtke Meridijani i da je potpisivao bjanko zadužnice, ali da nije dogovarao posao s Metalindom i Finagom i da ne zna tko je ugovarao te poslovne odnose. Rekao je kako drugookrivljenog Tihomira Peulića poznaje, no da ne zna je li on ugovarao taj posao.

Direktor na papiru

– Bio sam direktor samo na papiru, a mislim da je Dražen P. ustvari naručio robu od Finaga i Metalinda. Rekao mi je da će sve biti čisto, a da će mi reći što treba raditi. Vodio me kod javnog bilježnika gdje sam ovjerio bjanko zadužnicu i potpisao se i obećao mi isplatiti plaću s obzirom na to da tada nisam bio zaposlen. Ta suradnja trajala je dva mjeseca, s tim da nisam dobio ni kune – rekao je okrivljeni Ciganović na sudu.

– Dražena sam upoznao u birtiji u Zagrebu. Ponudio mi je posao, a kako nisam imao prihoda ni posla, zbog toga sam pristao na sve što mi je ponudio. Nakon toga više ga nisam vidio – zaključio je Ciganović.

Njegov suoptuženi kompić, Koprivničanac Mutko, u svojoj obrani je rekao kako nema nikakve veze s tvrtkom Meridijani, a da je priznanje potpisao pod prisilom djelatnika Policijskog nacionalnog ureda USKOK-a.

– Slomili su mi četiri rebra i zube, o čemu imam medicinsku dokumentaciju. Nemam nikakve veze s tvrtkom Meridijani – rekao je Tihomir Peulić Mutko na sudu i iznio imena ljudi za koje tvrdi da su preko tvrtke Meridijani, kako kaže, “besramno krali”.

MN: Besramno su krali – Pomoću te tvrtke naručivali su robu koju nisu plaćali. Dokumentaciju nađenu kod mene u autu nosio sam u kancelariju Zorana N. koji je krao zajedno s Miroslavom K., a taj Zoran mi je rekao da ukradem tu dokumentaciju od Miroslava. Ne znam zašto se protiv mene vodi postupak kad su oni glavni.

Protiv Zorana i Miroslava bio sam svjedok u jednom kaznenom postupku vezano za krađu u Borovu i krađu keramičkih pločica. U vrijeme kada je tvrtka Meridijan preuzela robu, bio sam u zatvoru u Remetincu tako da ne znam način na koji je ta roba bila preuzeta – branio se na sudu Mutko. Obojica su na kraju proglašena krivima i osuđena na uvjetne kazne zatvora. Mirku Ciganoviću izrečena je godina dana bezuvjetnog zatvora, dok je Tihomir Peulić Mutko osuđen na 10 mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Solidarno su dužni oštećenim tvrtkama vratiti novac koji su stekli prijevarom.

FOTO Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI