Otac iz Koprivnice bivšoj supruzi ostao dužan 157.000 kuna alimentacije

Muškarac iz Koprivnice (podaci poznati redakciji) optužen je na koprivničkom Općinskom sudu za mladež zbog povrede dužnosti uzdržavanja; bivšoj supruzi ostao je dužan nešto više od 157.000 kuna.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kako navode tužitelji u optužnici koju sud tek treba potvrditi, okrivljeni otac nije od 2011. godine svojoj bivšoj supruzi platio niti lipe alimentacije za njihovo dvoje zajedničke djece.

Prema presudi temeljem pravomoćne i ovršne presude Općinskog suda u Koprivnici koja je donesena krajem kraja ožujka 2011. godine, muškarac je presuđen da za uzdržavanje dvoje djece mora plaćati 1300 kuna, odnosno 650 kuna po djetetu. No, unatoč presudi, iako je bio sposoban za privređivanje te je povremenim radom ostvarivao prihode, on za svoju djecu nije dao ništa i tako ih uskratio za 157.300 kuna. Tužitelji u optužnici traže sud da okrivljenika proglasi krivim te da osim šest mjeseci uvjetnog zatvora, uplati djeci 126.000 kuna razlike dospjelih i neuplaćenih rata uzdržavanja.

Kako se navodi u optužnici, ona je podignuta na temelju kaznene prijave koju je protiv muškarca podnijela njegova bivša supruga. Tužitelji su proveli istragu protiv prijavljenog muškarca i nakon ispitivanja bivše supruge i prikupljenih brojnih dokaza protiv njega podignuli optužnicu.

– Priznajem kako postoji dug za uzdržavanje, no tvrdim da se radi o puno manjem iznosu od onoga za koji se teretim. Godinama sam radio kao zaštitar i administrativnom zabranom ‘skidano’ mi je s plaće – kazao je okrivljeni muškarac tijekom istrage. Napomenuo je kako trenutno radi u Njemačkoj gdje mjesečno zarađuje 1450 eura i da je djecu zadnji put vidio prije godinu dana.

Njegova bivša supruga tijekom istrage je rekla kako joj je njezin bivši suprug početkom 2011. godine za djecu platio dvije ili tri rate uzdržavanja te da do dana njezinog ispitivanja, odnosno do 23. studenog prošle godine, nije platio ništa.

Tužitelji su provjerili njezine navode i pregledom prometa tekućeg računa doista zaključili da nije uplatio bilo kakva sredstva na njezin račun, a iz rješenja Centra za socijalnu skrb proizlazi kako je majci priznato pravo privremenog uzdržavanja maloljetne djece.

– Okrivljenik je bio svjestan da neplaćanjem iznosa uzdržavanja za maloljetnu djecu, koju je po zakonu dužan uzdržavati, uskraćuje njihovo pravo. Budući da okrivljenik nije plaćao uzdržavanje u skladu s pravomoćnom presudom, zaključuje se kako nije niti želio plaćati uzdržavanje, što dijelom proizlazi i iz njegove obrane tako da se ova optužnica smatra opravdanom i na zakonu osnovanom – zaključili su tužitelji. Optužnica je ovih dana dostavljena okrivljenom ocu na razmatranje, ima na nju u roku od dva tjedna pravo prigovoriti, nakon čega će Općinski sud odlučivati o njezinu potvrđivanju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI