Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Otac nije plaćao alimentaciju, prijeti mu godina dana zatvora

Koprivnički je Općinski sud ovih dana muškarcu s područja grada odbio zahtjev za obnovu kaznenog postupka u kojem je pravomoćno osuđen da zbog neplaćanja uzdržavanja djeteta mora u zatvor na godinu dana. Prvotna pravomoćna presuda protiv tog oca donesena je na Općinskom sudu u Koprivnici još u rujnu 2013. godine.

Otac je tada osuđen uvjetnim zatvorom od godine dana uz rok kušnje od tri godine, a kao dodatni uvjet imao je određen rok za plaćanje cjelokupnog dugovanja uzdržavanja djeteta. Kako to nije učinio, sud mu je još triput ‘progledavao kroz prste’ i do svibnja 2016. godine davao mu nove rokove za plaćanje.

No, kako ni nakon toga nije platio, opozvana mu je uvjetna presuda i izrečena kazna zamijenjena za bezuvjetni zatvor. Ta je odluka suda postala i pravomoćnom prema presudi Županijskog suda u Varaždinu u listopadu 2017. godine kada je okrivljenom odbijena žalba. Tek dvije godine kasnije, u prosincu 2019. godine, presuda je “dostavljena na izvršenje” Županijskom sudu u Varaždinu.

Okrivljeni je muškarac putem svoje odvjetnice u ožujku 2020. godine zatim pokrenuo svoj posljednju pravnu mogućnost, zahtjev za obnovu postupka koji je trajao do kraja travnja prošle godine. U tom zahtjevu okrivljenik tvrdi da je u ožujku 2020. godine preko treće osobe platio 1920 eura na račun majke njihova maloljetnog djeteta i da joj je u nekoliko navrata prije toga dao 340 eura. Dakle, tvrdi da je podmirio u cijelosti dodatni uvjet presude.

Njegov zahtjev Općinski je sud odbio, no osuđeni otac ponovno se žalio Županijskom sudu u Varaždinu koji je u rujnu 2020. godine uvažio žalbu i vratio Općinskom sudu na ponovno odlučivanje. Na ponovljenom postupku prošle godine okrivljenik se nije pojavio na sudu kako bi dao svoj iskaz, no zato je saslušana majka njihova zajedničkog djeteta.

Kazala je kako joj je bivši partner unatoč tome što je 2013. godine bio osuđen za plaćanje 5000 kuna, za cijelo vrijeme sudovanja dužan platiti 10.000 eura. Naime, pod tim je mislila i otkrila sudu kako uz zaostatke alimentacije, njezin okrivljeni bivši partner nije podmirivao niti redovne obroke uzdržavanja djeteta.

Općinski sud u Koprivnici zbog toga mu je odbio zahtjev za obnovu postupka i uopće nije htio razmatrati je li ispunio dodatni uvjet presude ili nije. Ovo naime, nije konačno rješenje suda, zato što se okrivljeni i dalje ima pravo žaliti Županijskom sudu na takvo tumačenje zakona i pravni stav Općinskog suda.

Foto: Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

uredili postojeće Eko kompostište i dovezli 1 tonu komposta DomKo

FOTO Komunalac obilježio Svjetski dan zaštite okoliša na EKO vrtovima

CAREVDAR

Pijani vozač pokupio prometni znak, zabio se u ogradu i završio na boku

PRIVREMENO RJEŠENJE

Na stazi u Mažuranićevoj stvorile se rupe, sanirali ih nakon nekoliko dana

U TIJEKU JE GRADSKO VIJEĆE

Jakšić: Sva djeca će biti upisana u vrtiće najesen, u pripremi i dva nova vrtića

MANIJAK

Uhvatila ga prometna kamera: U tri ujutro projurio kroz Kalinovac 177 na sat!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI