Otac ogorčen na školu: Srušili su mi sina jer im se nije dalo uzeti papire!

Obitelj Radojčić iz Reke kraj Koprivnice obratila se Podravskom listu zbog školskog problema njihova sina Dominika, za kojeg kažu kako nije maturirao zbog nemara voditelja praktične nastave i ravnatelja koji nisu htjeli na vrijeme ovjeriti papire. Dominik je bio učenik Obrtničke škole u Koprivnici i pohađao je smjer za plinoinstalatera. Što se zapravo dogodilo ispričao nam je Dominikov otac Siniša koji je rekao kako je sve krenulo promjenom mjesta gdje je Dominik obavljao praktičnu nastavu.

Ova je priča objavljena u utorak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Dominik je dobio raskid ugovora za obavljanje praktične nastave u tvrtki Arnuš iz Legrada. Nakon toga je praktičnu nastavu počeo obavljati u tvrtki Termika Ružić iz Koprivnice. Uputnicu za obavljanje praktične nastave u toj tvrtki dobio je od ravnatelja Obrtničke škole Koprivnica Zlatka Martića koji ju je potpisao i ovjerio. Praktičnu nastavu tamo je u potpunosti izvršio kao i sve obveze – započeo je Siniša. Dodao je i kako je nakon obavljene prakse potrebna dokumentacija predana voditelju praktične nastave Boži Periši, a Siniša kaže kako ju je voditelj u dva navrata odbio primiti.

– Voditelj nastave je prvi put rekao kako ‘nema vremena ni volje’, a drugi put pred učenicima u razredu je ponovno odbio uzeti papire uz obrazloženje da ih ‘on nije dužan čuvati i neka ih Dominik čuva sam’, što mogu potvrditi i učenici. Dokumentaciju smo mi, roditelji, pokušali predati ravnatelju, koji ju je također odbio primiti uz obrazloženje da je prošao rok za njenu predaju te da bi sada njegov potpis bio nezakonit – ispričao je Siniša. Tijekom trajanja cijele situacije Dominik je bio i kod psihologa i kod razrednice, a posljedica svega je da mu nedostaju tri mjeseca praktične nastave iako za njih ima potpisanu i ovjerenu dokumentaciju od poslodavca. Zbog svega sada ne može proći razred, odnosno završiti školovanje.

– Zbog prebacivanja odgovornosti unutar škole, jedan učenik može ostati bez završenog školovanja, a na sve su mi još rekli kako će, ako nastavim kopati, ispasti da je radio na crno, a on je obavljao praksu. Ako je on nešto kriv, ima neopravdane sate ili nije izvršio neke dužnosti, trebali su ga izbaciti iz škole i ne bih ništa rekao, ali da ga ruše jer se njima ne da nositi papire je strašno. Na kraju svega sam na žalbu od ravnatelja dobio odgovor da papirologija nije vjerodostojna – rekao je Siniša.

Siniša je sve prijavio i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje trenutno razmatra slučaj, a za komentar smo pitali i prozvanog ravnatelja Obrtničke škole Zlatka Martića koji nam je kratko odgovorio kako je ‘postupak trenutno u razmatranju pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja i budući da je razmatranje u tijeku, ne može ga komentirati’.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI