Otac tužio sina za neuzdržavanje, sud donio presudu u očevu korist

Jedan je Međimurec tužio sina koji ga nije htio uzdržavati. I pobijedio. Naime, Općinski sud u Čakovcu presudio je kako sin mora s tisuću kuna mjesečno, pomoći u izdržavanju svojega oca, smještenog u Domu za odrasle osobe. Kako navodi Večernji list, otac je u tužbi naveo da mu je rješenjem Centra za socijalnu skrb priznato pravo na socijalnu uslugu privremenog smještaja u Domu za odrasle osobe, gdje je puna cijena smještana 4500 kuna. Radno je nesposoban i korisnik invalidske mirovine od 1400 kuna.

Ima troje punoljetne djece i dvoje je pristalo plaćati smještaj, no naknadno su toga oslobođeni zbog slabijeg imovinskog stanja. Pa mu smještaj u Domu do pune cijene plaća Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tuženi sin je kazao kako je najstariji od troje punoljetne djece te da otac pomoć može tražiti i od dvoje mlađe djece, a osim toga, dodao je, kada bi otac prodao dio oranice kojoj je suvlasnik, sam bi si mogao platiti dio troškova.

Sud je pak, donoseći presudu, podsjetio da je sukladno Obiteljskom zakonu punoljetno dijete dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad i nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine. A od toga može biti oslobođen jedino ako niti njega roditelj iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kada je to trebao. Također, sud je utvrdio da suvlasništvo oranice od 480 četvornih hvati nije dovoljno za pokrivanje troškova Doma, pa da sin koji je radno sposoban treba pomoći ocu.

– Obveza uzdržavanja roditelja od strane punoljetne djece temelji se i na ustavnoj obvezi djece da se brinu za stare i nemoćne roditelje – navedeno j, između ostaloga u presudi čakovečkog Općinskog suda.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI