Očajni radnik pred Badnjak nije dobio plaću pa iz firme htio uzeti ljepilo vrijedno 3000 kuna. No, ulovili su ga i osudili po kratkom postupku

Ljepilo sam odmah vratio u radionicu. Plaća mi je kasnila dva mjeseca i nekoliko sam puta zvao gazdu kako bih ga pitao za plaću, no on mi nije ni odgovorio - branio se radnik


Autor: podravski.hr — 25.09.2018. / 12:36 Crna kronika

Ilustracija / Policija je protiv radnika podignula kaznenu prijavu

Ivan (22) iz okolice Križevaca odlučio je uzeti pravdu u svoje ruke tako da si je sam od poslodavca pokušao naplatiti plaće koje je čekao više od dva mjeseca. No, učinio je to na protuzakonit način, pa je završio na sudu.
Događalo se to 4. siječnja ove godine. Ivan se oko 9 sati ujutro automobilom dovezao unutar proizvodnog pogona tvrtke u kojoj je radio nedaleko od Križevaca. Dvije vreće dvokomponentnog ljepila, inače vrijedne oko 3000 kuna, Ivan je ubacio u prtljažnik svojeg automobila i pokušao se udaljiti. No, poslodavac ga je skužio i kazneno prijavio zbog krađe.
Na suđenju je Ivan porekao krađu objašnjavajući kako on teoretski nije ukrao baš ništa. Sucu Općinskog suda je rekao da se svojom alfom romeo dovezao u proizvodni pogon i da je doista uzeo ljepilo i stavio u prtljažnik. No, tada su ga zaustavili i tražili da otvori prtljažnik.
– Ljepilo sam tada vratio u radionicu. Plaća mi je kasnila dva mjeseca i nekoliko sam puta zvao gazdu kako bih ga pitao za plaću, no on mi nije ni odgovorio. Pred Badnjak me zvao gazda i rekao mi da odem u pogon i uzmem bilo što ako mogu prodati kako bih zaradio novac – rekao je na sudu okrivljeni radnik.
No, sadržaj kaznene prijave koju je protiv njega podnio poslodavac potpuno je drugačiji, kao i iskazi svjedoka ispitanih tijekom istrage. Vlasnik tvrtke je rekao kako je osobno vidio Ivana kako krade ljepilo i tada je naredio zaposlenicima da zatvore vrata poduzeća te naredio poslovođi da mu otvore bunker. Vreće s ljepilom su mu i fotografirali kako bi dokazali krađu.
Ispitan je i drugi zaposlenik poduzeća koji je tijekom istrage kazao kako vlasnik poduzeća uopće nikome nije dopustio da si uzme robu i proda na način kako je to opisao okrivljeni Ivan. Na temelju takvih dokaza, Općinski sud prihvatio je prijedlog državnog odvjetnika i protiv Ivana izdao kazneni nalog kojim je osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora. Ivan je oslobođen plaćanja troškova suđenja i kaznenog postupka jer je dobio otkaz. Osim toga, lošeg je imovinskog stanja i bez primanja, pa bi mu to ugrozilo egzistenciju. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA