Otkrili da i alkohol uzrokuje rak – ne biste vjerovali u kojem postotku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Oko četiri posto svih vrsta karcinoma povezano je s konzumacijom alkohola, zaključak je to tima stručnjaka koji su proučavali utjecaj alkohola na razvoj karcinoma na globalnoj razini.

Izraženo u brojkama, 741.000 slučajeva karcinoma u 2020. godini povezana je s nezdravim navikama konzumacije alkohola, objavili su autori studije.

Studiju o povezanosti alkohola i rizika oboljenja od raka proveo je tim stručnjaka na čelu s Harriet Rumgay iz međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu (International Agency for Research on Cancer, IARC). Studija je objavljena u srpnju u časopisu The Lancet Oncology.

Muškarci su pogođeniji od žena i predstavljaju tri četvrtine od ukupnog broja slučajeva.  Procijenjeni udio slučajeva raka povezanih s konzumacijom alkohola osobito je visok u istočnoj Europi i istočnoj Aziji te iznosi oko šest posto, dok najnižu stopu imaju sjeverna Afrika i zapadna Azija.

Među oboljelima su uglavnom osobe koje konzumiraju veće količine alkohola. No, i umjereni konzumenti zauzimaju značajan udio, oko 14 posto; to su osobe koje piju oko 20 grama alkohola dnevno, što su otprilike dvije manje čaše vina ili pola litre piva.

– Konzumacija alkohola povezana je s velikim brojem slučajeva ozljeda i oboljenja, među kojima je i rak, i vodeći je čimbenik rizika oboljenja na globalnoj razini – navodi se u studiji.

Alkohol oštećuje ljudski DNK i utječe na hormonalnu ravnotežu, što može doprinijeti razvoju karcinoma, upozoravaju autori studije. Najčešće vrste raka koje se dovode u vezu s konzumacijom alkohola su rak jednjaka, rak jetre i, kod žena, rak dojke. Ove vrste karcinoma uzrokovale su smrt 3,3 milijuna ljudi diljem svijeta 2020. godine. (hina)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sesvečki lovci najbolje skuhali gulaš

U povodu Dana Općine Podravske Sesvete priređeno je i natjecanje u kuhanju gulaša. Brojne ekipe pokazale svoje kulinarske vještine, a odlukom stručne komisije prvo mjesto

Degustacija vola oduševila Sesvečane

Općina Podravske Sesvete u sklopu proslave Dana Općine počastila je mještane i pečenim volom. Prava gastronomska delicija privukla je brojne mještane koji su uživali u

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI