OTKRILI MU NOVU BOLEST Pregled hrabrom Mateu može spasiti život, novca za liječnike nemaju

Jedina primanja dječji doplatak i 2500 kuna koje Elvira dobiva za status roditelja njegovatelja


Autor: podravski.hr — 14.07.2018. / 11:12 Nekategorizirano

Mateo Galjer stalno mora nositi ortozu zbog kralježnice

Mateo Galjer (16) iz Prugovca pokraj Đurđevca od rođenja boluje od idiopatske skolioze, postraničnog iskrivljenja kralježnice, a njegovo zdravstveno stanje u posljednje dvije godine znatno se pogoršalo. Ni četiri operacije u Kliničko bolničkom centru Zagreb nisu pomogle pa Mateo stalno mora nositi ortozu koja mu dodatno otežava ionako tešku svakodnevicu.

– Teško je riječima opisati našu patnju. Iskrivljeni kralješci i dalje mu pritišću lijevo plućno krilo i zaustavili su njegov rast i razvoj. Do prije pet mjeseci Mateo je morao imati gipsa kojeg je, hvala Bogu, zamijenio ortozom pa se sad može barem normalno otuširati – potreseno nam priča Elvira Galjer, Mateo majka.

Ni četiri operacije u Kliničko bolničkom centru Zagreb nisu pomogle

Zavod za zdravstveno osiguranje odobrio je Mateu odlazak na novu operaciju u Hamburg u Njemačkoj gdje će boraviti od 3. kolovoza. Pripreme za operaciju će trajati 20 dana, a majka Elvira nada se da će operativni zahvat u Njemačkoj konačno dati željene rezultate.

– Sad nam se pojavio novi problem sa zdravstvenim stanjem jer su liječnici Mateu otkrili cistu na mozgu. Tu cistu ima od rođenja, a stručnjaci u Njemačkoj bi trebali dati točnu dijagnozu. Trenutne su pretpostavke da bi ta cista mogla kod Matea uzrokovati epilepsiju –  kaže Elvira Galjer.

Galjerovi se nalaze u teškoj financijskoj situaciji jer su im jedina primanja dječji doplatak i 2500 kuna koje Elvira dobiva za status roditelja njegovatelja.

– Imamo troje malodobne djece i jedva spajamo kraj s krajem. Odlazak u Njemačku ćemo morati sami financirati, a tek po povratku će nam Zavod vratiti potrošeni novac. Bojimo se da nećemo imati dovoljno novca za Njemačku, pogotovo ako će Mateo morati ostati duže na liječenju jer moram biti stalno uz njega, a iznajmljivanje stana jako je skupo – kaže Elvira Galjer.

Svi ljudi dobre volje koji žele pomoći obitelji Galjer mogu se javiti na broj mobitela 092/1792431 ili na adresu Duga ulica 2 u Prugovcu, a dobrovoljne priloge mogu uplatiti na žiro račun Matea Galjera čiji je broj HR6623600003238025343. (db)