Otkrili šest tipova Covida-19, svaki ima svoje simptome

Britanski znanstvenici analizirali su podatke s aplikacije za praćenje koronavirusa i otkrili šest tipova bolesti prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom. Saznanja tima iz londonskog King’s Collegea mogla bi pomoći liječnicima da predvide koji su pacijenti s Covidom-19 izloženi najvećem riziku i kojima će vjerojatno biti potrebna bolnička njega u budućim valovima epidemije. 

– Ako je moguće predvidjeti od kojeg tipa covida-19 pacijenti boluju petog dana, može se ranije intervenirati i pratiti razina kisika i šećera u krvi i osigurati im pravilnu hidraciju – rekla je liječnica Claire Steves. Osim kašlja, vrućice i gubitka njuha, često isticanih kao ključni simptomi Covida-19, aplikacija pokazuje da su među simptomima i glavobolja, bol u mišićima, umor, proljev, gubitak apetita i kratak dah. Također, neki su razvili blage simptome nalik gripi ili osipu, a drugi su imali teške simptome ili umrli.

Studija je objavljena 16. lipnja, ali je nisu recenzirali neovisni znanstvenici. U studiji se opisuje šest tipova bolesti:

1. Simptomi “nalik gripi”, ali bez vrućice: glavobolja, gubitak njuha, bolovi u mišićima i prsima, kašalj, grlobolja.

 2. Simptomi “nalik gripi” s vrućicom: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, grlobolja, promuklost, gubitak apetita.

3. Gastrointestinalni simptomi: glavobolja, gubitak njuha i apetita, proljev, grlobolja, bol u prsima, izostanak kašlja. 

4. Teški simptomi razine 1: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, vrućica, promuklost, bol u prsima, iscrpljenost. 

5. Teški simptomi razine 2: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost.

 6. Teški simptomi razine 3, abdominalni i respiratorni: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost, kratak dah, proljev i bolovi u trbuhu.

Pacijenti sa simptomima posljednja tri tipa vjerojatno će morati u bolnicu

Pacijenti s teškim simptomima iz posljednja tri tipa će vjerojatno morati u bolnicu i na respiratore, kažu znanstvenici. (hina)

Foto(theapopkavoice.com)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI