OTKRIVAMO Gradonačelnik iz SDP-a na udaru Uskoka! Počinje mu suđenje za zlouporabu položaja

Stavlja mu se na teret da je sam sebi svaki mjesec isplaćivao tisuću kuna naknade za odvojen život premda je službenim passatom putovao na posao i vraćao se isti dan kući


Autor: podravski.hr — 28.08.2018. / 18:39 Aktualno

Ilustracija / Istragu protiv gradonačelnika proveo je Uskok

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić (SDP) u srijedu bi trebao sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu, gdje će mu se suditi za zlouporabu položaja i ovlasti.
Stavlja mu se na teret da je još 2012. i 2013. godine kao ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka za sebe zatražio naknadu za odvojeni život, premda na to nije imao pravo. Uskok je, tako, došao do podataka da Dubravko Bilić nije živio odvojeno od svoj obitelji, već je na posao u Zagreb putovao iz Ludbrega.
Te godine na osnovi dodataka za odvojeni život Biliću je isplaćeno oko 14.500 kuna. Uskok koji je podignuo optužnicu smatra kako se Bilić time nepripadno okoristio počinivši kazneno djelo zlouporabe položaja i oštetivši državni proračun. Proglase li ga krivim, prijeti mu šest mjeseci do pet godina zatvora.
Biliću tužitelji stavljaju na teret da je “15. svibnja 2012. u Zagrebu, u svojstvu ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, donio odluku o isplati naknade za odvojeni život u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Temeljem te odluke mu je u razdoblju od svibnja 2012. do lipnja 2013. godine (kada postaje gradonačelnik Ludbrega, op. a.) na ime naknade za odvojeni život isplaćeno 14.500 kuna, iako je znao da na navedenu naknadu nema pravo jer u tom razdoblju nije živio odvojeno od obitelji već je svakodnevno, službenim automobilom marke vw passat odlazio od mjesta svog prebivališta i prebivališta svoje obitelji u Hrastovskom u Ludbregu”.

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega

Sjednica optužnog vijeća kojom predsjeda uskočka sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić, prema najavi, trebala se održati u srijedu u 10.15 sati. Ipak, moguće je i da će sjednica na kojoj će se razmatrati osnovanost uskočke optužnice biti odgođena. Takvu nam je mogućnost, naime, danas natuknuo sam Dubravko Bilić kojeg smo zamolili za komentar cijelog slučaja.
“Čujemo se. Nisam doma. Sve to je odgođeno”, kratko nam je u sms-u napisao Bilić koji je na službenom putu.
Bilić je u doba Milanovićeve Vlade došao na mjesto ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka s dužnosti šefa Gradske knjižnice u Ludbregu. Bio je i zastupnik u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, a na vlast je u Ludbregu došao 2013. godine kao perspektivni član SDP-a. Na izborima 2017. godine osvojio je i drugi gradonačelnički mandat pobijedivši suparnike već u prvom krugu.
Natjecao se nedavno i za čelnika SDP-a Varaždinske županije, ali izgubio je od protukandidatkinje Barbare Antolić Vupore koju je kasnije optužio za izborne nepravilnosti i krađu glasova. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF, CROPIX