OTKRIVAMO Istraga o samoubojstvu u koprivničkoj Općoj bolnici, ispitani dežurni medicinari

Cilj izvida je utvrditi ili potpuno isključiti pogrešku liječnika i medicinskog osoblja


Autor: podravski.hr — 30.01.2018. / 6:42 Aktualno

Ilustracija / Policajci vikendom moraju voziti pijance i par stotina kilometara

Kriminalistička policija intenzivno provodi izvide o strašnom samoubojstvu žene (48) iz okolice Koprivnice na odjelu psihijatrije Opće bolnice u Koprivnici.
Potvrdio nam je to i glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić.
– Točno je, kod nas vodimo predmet samoubojstva u koprivničkoj bolnici i u tijeku su policijski izvidi koje smo naredili u sklopu očevida – rekao nam je Darko Galić.
Kada su uočili ozbiljnost situacije i posebno zbog činjenice da se samoubojstvo dogodilo u bolnici na odjelu psihijatrije, gdje bi se tako nešto realno moglo i očekivati, tužitelji žele utvrditi baš sve okolnosti samoubojstva i je li se ono možda moglo spriječiti.
Kako neslužbeno doznajemo, ispitani su dežurni liječnik i medicinsko osoblje koje je tada bilo u smjeni, a svoja će saznanja policijski krim-istražitelji proslijediti varaždinskim tužiteljima na daljnje postupanje.
Premda još ne postoji jasna sumnja da je počinjeno kazneno djelo, cilj izvida je utvrditi ili pak potpuno isključiti pogrešku liječnika i medicinskog osoblja koprivničke Opće bolnice.
Zbog samoubojstva i bolnički ravnatelj dr. Mato Devčić odmah je odredio internu bolničku istragu. Kako je sam rekao na tiskovnoj konferenciji, peteročlani bolnički tim za izvanredni nadzor utvrdio je kako nije bilo propusta. U priču se nakon toga uplelo i Ministarstvo zdravstva koje je od ravnatelja Devčića zatražilo dostavu rezultata interne bolničke supervizije.
Iako smo poslali upit o rezultatima inspekcije, odgovor iz Ministarstva zdravstva nismo dobili. To će izvješće, kakvo god ono bilo, također biti dostavljeno varaždinskim tužiteljima na razmatranje, baš kao i sva prikupljena policijska dokumentacija.
Usporedno s pravosudnim dijelom, obitelj nesretne žene gotovo će sigurno pokrenuti građansku parnicu protiv bolnice za naknadu štete zbog smrti bliske osobe. Suprug nesretne žene angažirao je odvjetnika, no sam nije bio spreman za razgovor. Iako novinarima više ne želi davati izjave, odmah nakon tragedije, dok su osjećaji bili svježi, ukazao je na nekoliko ozbiljnih stvari koje zamjera bolničkom osoblju.
– Ostavili smo je večer prije u bolnici da joj se pomogne, a ne da se dogodi ovako nešto. Prvo što sam rekao je da su je trebali presvući – rekao je nakon tragedije ojađeni suprug.
Kako su sami službeno priopćili iz bolnice, pacijentica je primljena na odjel večer prije u stanju akutne alkoholiziranosti. Voditeljica Odjela psihijatrije dr. Mirjana Gašparić-Sikavica kazala je kako je nesretnica više puta bila hospitalizirana na psihijatriji, no nikada nije pokazivala suicidalni poriv.
– Nismo imali informaciju da bi kod kuće pokazivala sklonost suicidu. Ostavljena je u vlastitoj trenirci jer nije imala pidžamu, a ta je trenirka bila poput pidžame. Oko 5.50 sati ujutro medicinski tehničar joj je izmjerio temperaturu, bila je urednog kontakta i sjedila je na rubu kreveta. Potom je otišao jer nije bilo nikakvog razloga za neposredni nadzor. Bila je smještena u sobi s još dvoje pacijenata. Oni su spavali u trenutku kad si je nesretna žena stavila omču oko vrata i drugi kraj zavezala za okvir kreveta. Pronašle su je sestre nakon smjene, oko 6.15 sati – ispričala je dr. Gašparić-Sikavica. (ke)
FOTO: ARHIVA