OTKRIVAMO Kako je gradski proračun neočekivano završio u plusu od čak 15 milijuna kuna

Najvažniji gradski prihod, porez na dohodak, prošle je godine iznosio blizu 50 milijuna kuna i veći je za sedam posto


Autor: podravski.hr — 13.03.2019. / 13:00 Aktualno

Novi pogon Eurospužve pridonio je rastu proračunskih prihoda

Prema obračunu ukupnih prihoda i rashoda, proračun Grada Koprivnice lani je bio čak 15 milijuna kuna u plusu, što je svojevrsno iznenađenje s obzirom na negativne učinke Vladine porezne reforme i višekratno povećanje neoporezive osnovice za dohodak.

Službeni podaci gradske uprave otkrivaju kako je Koprivnica lani iz poslovanja uprihodila oko 130 milijuna kuna, što je 16 posto više nego godinu ranije. Najvažniji gradski prihod, porez na dohodak, prošle je godine iznosio blizu 50 milijuna kuna i veći je za sedam posto. To je u cijelosti posljedica pojačane gospodarske aktivnosti u Koprivnici i više zaposlenih, što je svakako odlična vijest.

Skočili su i prihodi od poreza na dobit od kapitala, uglavnom zbog isplate dividendi i prodaje većih paketa dionica Podravke i Podravske banke. Svi su ti prihodi oporezivi i gradski proračun od toga ima opipljive koristi. Iz gradskih tvrtki Komunalac i Koprivničke vode pak povučeno je oko 3,3 milijuna kuna dobiti.

U proračun se lani slilo oko devet milijuna kuna europskog novca za infrastrukturne projekte na koje je grad lani potrošio oko 23 milijuna kuna. To je pak bio glavni razlog rasta ukupne zaduženosti za gotovo devet milijuna kuna jer su se projekti premošćivali kratkoročnim kreditima. No, dugoročni krediti istodobno su smanjeni za oko osam milijuna kuna, a to se uglavnom odnosi na nastavak otplate Palače pravde, mrtvačnice na Gradskom groblju i Kampusa.

Cijeli lanjski višak u poslovanju od 15 milijuna kuna uložen je u škole, ceste i komunalnu infrastrukturu prema projektima koji se sufinanciraju europskim novcem, tumače u koprivničkoj gradskoj upravi. (rm)

FOTO: ARHIVA