OTKRIVAMO Kako je iskaz šefa Agrokor Ramljaka na sudu pomogao u oslobađanju Polančeca i podravkaša

"Strpat ću vas u zatvor, majke mi", poručio je Vitković Podravkinim menadžerima mjesec dana prije njihova uhićenja


Autor: podravski.hr — 21.12.2017. / 21:50 Aktualno

Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor (Foto: CROPIX)

Ključan svjedok na temelju čijeg su iskaza bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec te bivši šefovi Podravkine uprave Darko Marinac i Zdravko Šestak, kao i ostali uključeni u „aferu Spice“, oslobođeni optužbe da su se udružili u zločinačku organizaciju kako bi Podravkinim novcem stekli vlasničku kontrolu nad koprivničkom kompanijom bio je – današnji izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.
Vidi se to iz pisanog otpravka presude koju je sudsko vijeće zagrebačkog županijskog suda predvođeno sucem Sinišom Plešeom dovršilo ovih dana. Sama nepravomoćna presuda izrečena je još lani u srpnju, a njome je jedino Marinac osuđen na dvije godine zatvora zbog kredita koji je odobrio splitskom SMS-u, dok su Šestak, bivši Podravkin šef financija Josip Pavlović i bivši gazda SMS-a Srđan Mladinić dobili uvjetne kazne, odnosno rad za opće dobro.
No, glavna teza iz Uskokove optužnice, ona o zločinačkoj organizaciji, odbačena je, a na gotovo 700 stranica pisanog otpravka presude objašnjava se zašto. Osnova oslobađanja „Spice boysa“ leži u tome što je sudsko vijeće prihvatilo njihovu obranu da je sve što radili kako bi zadržali kontrolu nad spornih deset posto Podravkinih dionica, koje su bile „prebačene“ na Maltu, bilo motivirano obranom Podravke od neprijateljskog preuzimanja, što je bila namjera bivše norveške prehrambene kompanije Rieber&Son. Upravo u tome je Ramljakovo svjedočenje bilo presudno. Kao jedan od ključnih ljudi austrijske investicijske banke CAIB bio je angažiran na poslu koji je od nje naručila norveška korporacija(…)
Za razliku od velikog uvažavanja Ramljakova iskaza, suci nisu poklonili povjerenje iskazu Miroslava Vitkovića, koji je postao šef Podravkine uprave nakon Šestakova uhićenja, kao i svjedočenju Zdravka Dimača, tada još Bilokalnikova šefa, a danas Podravkina direktora za poljoprivredu.
U pisanom otpravku presude spominje se i dosad nepoznata SMS poruka koju je Vitković poslao „Spice boysima“ 21. rujna 2009. godine, kad je istraga već u punome jeku i mjesec dana prije no što su uhićeni.
– Strpat ću vas u zatvor, majke mi! – poručio je te večeri u 22.46 sati Marincu, potom u 22.53 sata Šestaku i Pavloviću te minutu kasnije i Saši Romcu(…)
ŠTO JE ANTE RAMLJAK SVJEDOČIO NA SUDU I KAKO JE VITKOVIĆ OBJASNIO ČUDNU NOĆNU SMS PORUKU, ČITAJTE U SUTRAŠNJEM BROJU PODRAVSKOG LISTA

Novi broj Podravskog lista

FOTO: CROPIX