OTKRIVAMO Kako je iz utrke za ravnatelja Ljekarni eliminiran HDZ-ov gradski vijećnik i veterinar Vukušić

Nisam obraćao pažnju na to da je statut izmijenjen, kaže ravnatelj Korošec


Autor: podravski.hr — 20.01.2018. / 15:41 Aktualno

Ravnatelj ljekarni Dragutin Korošec i njegova nasljednica Božena Hrešć

Dragutin Korošec (Mreža), osuđeni primatelj mita, već je više od godinu dana protustatutarno na čelu Županijske ljekarne Koprivnica, javne ustanove u vlasništvu Županije. Ta činjenica isplivala je nakon što je Upravno vijeće ustanove u petak, suprotno tvrdnji naših izvora iz HDZ-a da će novi šef biti njihov kadar Bernard Vukušić, izabralo Boženu Hrešć za novu ravnateljicu.
Uz 51-godišnju magistru farmacije iz Ludbrega, koja već godinama vodi apoteku kod koprivničke bolnice, na javni natječaj javili su se ekonomistica Sandra Sinjeri (SDP) i veterinar Bernard Vukušić (HDZ). No, Vukušićevu aplikaciju Upravno je vijeće odbacilo kao nevažeću upravo zbog njegove struke. U prosincu 2016. godine, naime, izmijenjen je Statut ljekarni te je određeno da ravnatelj može biti samo ekonomske, pravne i zdravstvene struke, a izbačena je mogućnost iz prijašnjega Statuta da na toj poziciji može biti i veterinar. Budući da je Korošec, aktualni šef Ljekarni kojemu mandat istječe u veljači – veterinar, to bi značilo da on već više od godinu dana protustatutarno vodi javnu ustanovu.
– Točno, gospodin Vukušić nije udovoljavao uvjetima iz novoga Statuta jer je veterinarske struke. No, presudila je stručnost gospođe Hrešć i to što dugo radi u kolektivu, a Ljekarna ima jako dobre rezultate – izjavio je Mladen Turk (Mreža) šef Upravnog vijeća.
Kako doznajemo, Statut Koprivničkih ljekarna izmijenjen je prema hitnom postupku, a najviše je zahvata bilo upravo u člancima koji reguliraju uvjete za ravnatelja. Izmijenjen je i članak 25. tako da se za ravnatelja može birati osoba koja ima „završen prediplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij iz zdravstvenog, pravnog ili ekonomskog usmjerenja“.

Upravno vijeće Županijskih ljekarni u petak je, suprotno tvrdnji naših izvora iz HDZ-a da će novi šef biti njihov kadar Bernard Vukušić, izabralo Boženu Hrešć za novu ravnateljicu

Prema tumačenju Upravnog vijeća, koje je faktički diskvalificiralo Vukušićevu kandidaturu, u te uvjete ne uklapa se veterinarska struka. Kako je onda moguće da je na čelu koprivničkih ljekarni veterinar Dragutin Korošec?
– Ja sam izabran po starome Statutu, u kojemu je kao uvjet za ravnatelja bila i biomedicina, u koju spada veterina. Na to da je Statut izmijenjen nisam obraćao pažnju. Ne znam protumačiti jesam li na čelu Ljekarni protuzakonito – kazao nam je Korošec.
Vukušić, koji je od lanjskih lokalnih izbora HDZ-ov gradski vijećnik, a spominje ga se kao kadar na koji stranka polaže velike nade, čak i do razine potencijalnog kandidata za gradonačelnika na izborima, navodno se na natječaj za šefa Ljekarni javio upravo na nagovor stranačkih ljudi.
Kako je HDZ na županijskoj razini u koaliciji s Mrežom župana Darka Korena, teško je da bi do njegove kandidature došlo bez konzultacija koalicijskih partnera. Je li na toj relaciji u međuvremenu došlo do kakvih trvenja, nije poznato.
No, čitava priča ukazuje na nevjerojatnu činjenicu da na čelu javne ustanove u vlasništvu Županiju može biti ne samo čovjek koji je pravomoćno osuđen za primanje mita upravo u ulozi šefa te javne ustanove, nego i osoba koja za tu poziciju uopće nema uvjete prema Statutu. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF