OPTUŽNICA Ovako je pala sedmorka optužena za milijunsku utaju preko fantomskih poduzeća i fiktivnih isporuka robe

U cijeli slučaj uključili su se i austrijski istražitelji jer je hrvatsko pravosuđe zatražilo međunarodnu pravnu pomoć


Autor: podravski.hr — 21.12.2017. / 12:03 Crna kronika

Ilustracija / Policija izlazi iz zgrade Porezne uprave u Koprivnici

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo je optužnicu protiv sedam osoba zbog sumnje da su fiktivim računima za isporuku nepostojeće robe pokušali oštetiti državni proračun za milijunski iznos. Na koncu su, prema optužnici, uspjeli kroz povrat PDV-a izvući oko 200.000 kuna, a oko 2,5 milijuna kuna stopirala je na vrijeme koprivnička Porezna uprava.
Ključna pravna osoba u tom predmetu bila je fantomska koprivnička tvrtka Početak j.d.o.o. osnovana sa samo deset kuna temeljenoga kapitala sa sjedištem u Generalićevoj ulici u središtu grada. Na njezinu čelu bio je prvooptuženi Mladen Šakić (43) iz Bjelovara za kojeg se sumnja da je osnovao mrežu suradnika koji su također bili odgovorne osobe u brojnim tvrtkama u Zagrebu, Bjelovaru i Sesvetama koje su sudjelovale u lancu izdavanja lažnih faktura i računa za nepostojeću robu, uglavnom drvo i parket.
Kao njegovi pomagači optuženi su Marija Matić (30) iz Brezovca, Aleksandar Nikolić (39) iz Zagreba, Tihomir Megrle (44) iz Zagreba, Dubravko Međimorec (34) iz Bjelovara, Damir Vencl (46) Bjelovara i Valentin Horvat (38), također iz Bjelovara. Svi su oni optuženi za fiktivne račune i utaju poreza u zamršenom lancu koji je prva načela Porezna uprava u Koprivnici podnijevši nakon nadzora u tvrtki Početak j.d.o.o. kaznenu prijavu protiv vlasnika i direktora Mladena Šakića. On je prijavljen i zbog nezakonitih isplata pozajmica iz Početka u iznosu od 190.000 kuna.
Nakon toga, koprivnička krim-policija bacila se na posao i iz svega se izrodila zamršena mreža. U cijeli slučaj uključili su se na koncu i austrijski organi vlasti jer je hrvatsko pravosuđe zatražilo međunarodnu pravnu pomoć zbog otpremnica robe koja je navodno završila u tvrtki Birnhuber u Austriji. No, ispostavilo se da nikakvo drvo i parket tamo nije stiglo, kako je bilo prikazano otpremnicama i fakturama teškim oko 2,7 milijuna kuna.
Svih desetak tvrtki koje su sudjelovale u tim zamršenim transakcijama uglavnom uopće nisu imale radnike ili su prijavljivale samo jednog zaposlenog, i to direktora koji je potpisivao lažne fakture. Optužnica je nepravomoćna, a na nju se optuženici mogu žaliti. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA