OTKRIVAMO Kako se ugledni koprivnički liječnik i šef hitne pomoći našao na udaru pravosuđa

Tužitelji Vuljaka terete za dva kaznena djela - zlouporabu položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja poslovnih knjiga


Autor: podravski.hr — 09.10.2018. / 14:19 Crna kronika

Dr. Mladen Vuljak, poznati koprivnički liječnik

Mladen Vuljak (61), bivši šef koprivničkog Zavoda za hitnu medicinu i sadašnji voditelj Centra za hitnu medicinu virovitičke Opće bolnice, suočen je s kaznenim progonom zbog protuzakonitog zapošljavanja Tihomira Grobenskog na mjesto administrativnog tajnika kad je bio čelnik te zdravstvene ustanove prije pet godina.
Optužnicom čiju utemeljenost Općinski sud tek treba razmotriti, tužitelji Vuljaka terete zbog dva kaznena djela; zlouporabu položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja poslovnih knjiga. Ne otkrivajući identitet uključenih u kazneni postupak, koprivnički su tužitelji na internetskim stranicama DORH-a objavili razloge podizanja optužnice protiv negdašnjeg čelnika zdravstvene ustanove.
“Okrivljenika se tereti da je tijekom 2012. i 2013. godine u Koprivnici, kao vršitelj dužnosti ravnatelja jedne ustanove, unatoč tome što radno mjesto administrativnog tajnika uopće nije bilo propisano pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ustanove te unatoč tome što je nadležno ministarstvo uskratilo suglasnost za zapošljavanje na radno mjesto administrativnog tajnika, raspisao i proveo javni natječaj i zaposlio jednu osobu na to radno mjesto. Okrivljeniku se također stavlja na teret da, suprotno zakonskim propisima, nije vodio poslovne knjige i analitičko knjigovodstvo ustanove”, rekli su u tužiteljstvu.
Poznati koprivnički liječnik dr. Mladen Vuljak u telefonskom razgovoru nije djelovao iznenađeno podizanjem optužnice. Ipak, malo mu je krivo što je o tome saznao od novinara.

Pravi problemi za Vuljaka počeli su kada je njegovo mjesto u Zavodu za hitnu medicinu preuzeo dr. Mato Devčić, sadašnji ravnatelj koprivničke Opće bolnice

– Prvo ću pričekati odluku, a zatim ću se konzultirati s odvjetnikom Matijom Markušićem. Za sada nikakve izjave ne bih htio davati – kratko nam je rekao Mladen Vuljak.
Zapošljavanje Tihomira Grobenskog za administrativnog tajnika u Zavodu za hitnu medicinu podiglo je dosta prašine. Prvo je sam Vuljak Grobenskog maknuo s tog radnog mjesta, no on je nakon toga vraćen na posao zato što mu otkaz nije bio uručen u skladu s kolektivnim ugovorom. Zaštitio ga je Sindikat djelatnika u zdravstvu.
Pravi problemi za Vuljaka počeli su kada je njegovo mjesto u Zavodu za hitnu medicinu preuzeo dr. Mato Devčić, sadašnji ravnatelj koprivničke Opće bolnice. Nakon inspekcije Ministarstva zdravlja koja je utvrdila brojne nepravilnosti, Devčić se s prijavom obratio koprivničkim tužiteljima 2014. godine. Nakon toga, Zavod je raskinuo ugovor s Grobenskim koji je ostao bez posla. Ojađen cijelom situacijom, Grobenski je tužio Zavod za hitnu medicinu zbog diskriminacije na radnom mjestu. Taj građanski spor još se vodi i o njemu smo pisali u više navrata.
Do Tihomira Grobenskog, koji je koprivničkoj javnosti možda više poznatiji kao rock glazbenik, nismo uspjeli doći jer više ne živi u Koprivnici.
Zavod za hitnu medicinu od osnivanja je pratio negativan imidž, a sam Mladen Vuljak 2013. godine u medijima se pravdao kako se tri puta morao očitovati Ministrarstvu zdravlja zbog pristiglih prijava o namještanju natječaja za radna mjesta. Pritužbe su se odnosile na nepravilnosti kod obavljanja razgovora za posao, zapošljavanja supruge liječnika i zapošljavanje administrativnog tajnika. Ta je posljednja pritužba ozbiljno shvaćena zato što je, prema tužiteljima, administrativni tajnik bio zaposlen bez dopuštenja. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF