Kandidat Živog zida ide u zatvor! Vrhovni sud mu rad za opće dobro preinačio u zatvorsku kaznu

Lani je u emisiji Nedjeljom u dva iznio teške optužbe na račun čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i Vindije


Autor: podravski.hr — 26.03.2018. / 18:39 Aktualno

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Rajko Dondur

Vrhovni sud RH usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom je bivšem direktoru križevačke mesne industrije Gušti Rajku Donduru (66) kazna zatvora u trajanju od 12 mjeseci zamijenjena radom za opće dobro. Vrhovni je sud tu presudu preinačio tako da će Dondur ipak mnorati u zatvor, i to na deset mjeseci bezuvjetno.
Dondur je postao nacionalno poznat po istupu u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva u kojoj je iznio teške optužbe na račun državnih dužnosnika iz Hrvatskog fonda za privatizaciju i čelnika Vindije Dragutina Drka, tvrtke u kojoj je prije radio. Više o tome možete pročitati OVDJE. Nedugo poslije tog istupa, izlazi lani u svibnju na lokalne izbore kao kandidat Živog zida za gradonačelnika Varaždina, ali nije dobro prošao. Dobio je tek 2,18 posto glasova birača.
Županijski sud lani je Dondura nepravomoćno proglasio krivim za izvlačenje 293.000 kuna iz tvrtke Gušti. Osuđen je na godinu dana zatvora, no to mu je odmah zamijenjeno radom za opće dobro, pa je kažnjen s nešto više od 90 dana društveno korisnog rada. Naime, jedan dan zatvora zamijenjen mu je za dva sata rada.
Prema optužnici, Dondur je od 19. prosinca 2011. do 23. ožujka 2012. godine izdavao zadužnice i pozajmice u ime tvrtke Gušti. Tako je, primjerice, s računa tvrtke na račun svoga sina Dine Dondura 2011. godine prebacio 74.000 kuna. Prije toga je sam sa sobom, kao fizička osoba i kao direktor tvrtke, sklopio ugovor o pozajmici, prema kojem njemu kao fizičkoj osobi tvrtka posuđuje spomenuti iznos na godinu dana.
Nakon toga je triput u ožujku 2012. godine na račun Mateja Kolšeka prebacio ukupno 12.500 kuna. Kolšek mu je taj novac predao, a kako bi to knjigovodstveno opravdao, Dondur je s Kolšekom sklopio ugovore o pozajmicama, s rokom vraćanja do 20. rujna iste godine. U ožujku je u tri navrata s računa Gušti i na račun tvrtke Košuta iz Ivanske prebacio ukupno 150.000 kuna. Kako bi opravdao prebacivanje novca, s direktorom Košute sklopio je ugovor o pozajmici s vremenom povrata od 60 dana. Novac mu je direktor Košute Mario Prčić predao na ruke 4. travnja 2012. godine.
Dondura se teretilo i da je u ožujku 2012. prebacio 57.000 kuna s računa tvrtke na račun zaposlenika Petra Kršića. Kršić je taj novac podigao i predao Donduru. Direktor je pak sve pozajmice opravdao kao pokušaj nabavke kredita za Gušte koji je trebao spasiti poslovanje te tvrtke. Spornim iznosima trebao se financirati elaborat o novoj procjeni Gušta i druge potrebe.
No, priznao je kako je iznos od 74.000 kuna isplatio na račun svog sina jer mu je trebala pozajmica za podmirenje tadašnjih dugovanja. Ipak, sud niti to nije prihvatio kao obrazloženje smatrajući da je Dondur, u tom razdoblju blokiranog računa zbog milijun kuna duga, bio svjestan da pozajmicu neće moći vratiti Guštima. Zbog svega je osuđen za pribavljanje protupravne imovinske koristi.
Inače, Dondura u Gušte je doveo Stjepan Ljatifi u doba kada je vlasnik tvrtke bio Milenko Mikulić. Ljatifi bio je pak vlasnik tvrtke Improm, prethodnice Gušta. I njemu se sudilo za izvlačenje novca, i to 2,6 milijuna kuna iz Improma. Inače, M. Mikulić, zajedno sa svojim nećakom Josipom Bobanovićem, na sudu je s Dondurom u jednom drugom postupku, također zbog malverzacija u Guštima, odnosno da su iz te firme izvukli više od milijun kuna.
Pišu: R. Mihaljević, G. Obran
FOTO: FACEBOOK