OTKRIVAMO: Koji su najljeniji županijski vijećnici, a koji su svako malo za govornicom

Podravski list profile

Kad bi županijski vijećnici dobivali naknade u skladu s njihovim angažmanom na sjednicama Županijske skupštine, laburist Siniša Kavgić bio bi bogat čovjek, dok bi čak deset vijećnika ostalo kratkih rukava.

Na dosadašnjih 13 sjednica sadašnjeg saziva Županijske skupštine, koji radi od 27. lipnja 2017. godine, Kavgić je diskutirao čak 78 puta, po čemu je uvjerljivi rekorder. Prema podacima koje smo dobili od Službe ureda župana, drugi je po aktivnosti Željko Lacković, član vlastite istoimene stranke, sa 46 javljanja, treći član Živog zida Dejan Kutičić sa 42 javljanja, a slijede esdepeovci Marko Fucak (37), Marija Vukobratović (36) i Ivan Sabolić (35).

Doduše, bivši SDP-ov vijećnik i šef njihova kluba Željko Vugrinec u manje od godinu dana „natukao“ je čak 35 rasprava i tko zna gdje bi mu bio kraj da lani u travnju nije otišao iz politike.

S druge strane spektra je „deset veličanstvenih“, vijećnici koji se nisu baš ni jednom javili za riječ. To su Vlado Bakšaj (HDZ), Goran Borčić (HNS), Irena Jagarinec (HDZ), Renato Kivač (HDZ), Miroslav Kovačić (HDZ), Martina Kuntić (HDZ), Vjekoslav Maletić (Mreža), Hrvoje Parag (HDZ), Ivica Srbljinović (Mreža) i Željko Šantić (Mreža).

Siniša Kavgić najaktivniji je zastupnik

S obzirom na to da su svi dio vladajuće većine, njihov rad, izgleda, očituju se samo u podizanju ruku. Nije to malen napor – sjednice Skupštine uglavnom imaju više od 20 točaka, a neke točke imaju i podtočke, pa se na jednoj sjednici ručica zna podići i tridesetak puta. Radi se o oko 400 podizanja ruku u nešto manje od dvije godine, za što su primili 12 tisuća kuna, ili 30 kuna za svako dizanje ruku.

To je vrlo dobro plaćen posao, i to javnim novcem, iz županijskog proračuna. Svaki vijećnik – diskutirao ili sjedio za vijećničkom klupom kao klada – prima 500 kuna neto mjesečno. To će reći da je svaki od njih, bio to Kavgić sa 78 javljanja, „deset veličlanstvenih šutljivaca“ ili, primjerice, Siniša Maroševac (HSS), Tomislav Pasariček (HSS), Siniša Pavlović (HDZ) i Matija Zamljačanec (nezavisni, ex HNS), koji su osjetili da se u 13 sjednica imaju javiti samo jednom, dosad primio 11.000 kuna, a do kraja mandata će primiti ukupno 24.000 kuna.

Drugim riječima, sadašnji mehanizam nagrađivanja županijskih vijećnika za njihov (ne)rad omogućuje nekome tko četiri godine dolazi na sjednice samo kako bi podizao ruku kad i kako to treba da si kupi pristojan mali polovni automobil.

Irena Jagarinec nije se nijednom javila za riječ

No, to je samo „suha“ naknada, za one koji ne sjede u nekom od radnih tijela Županijske skupštine. Ako sjede, a većina ih sjedi, za to će primiti još 150 kuna po sjednici. Štoviše, čak su i predsjednici nekolicine odbora regrutirani iz redova „desetoro veličanstvenih šutljivaca“: Irena Jagarinec vodi Odbor za zdravstvo, Ivica Srbljinović Odbor za zaštitu okoliša, a Vlado Bakšaj Odbor za razvoj lokalne samouprave.

Nemamo podatke o tome koliko je tko dodatno zaradio u radnim tijelima, ali kako se te sjednice obično održavaju koliko i sjednice Županijske skupštine, vijećnik koji je došao na svaku – progovorio koju riječ ili šutio kao zaliven – u džep će u četiri godine spremiti još 7200 kuna javnog novca. Situacija ne može ne asocirati na stari vic o malom Crnogorcu koji nije progovorio do šeste godine, kada je za ručkom rekao: Soli! Pitali su ga zašto je toliko šutio, pa su već svi mislili da je nijem, a on je kazao: Dosad nijesam imao primjedaba.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti