OTKRIVAMO Petar Pripuz i Mladen Jozinović ključni menadžeri Trumpovih biznismena u Hrvatskoj

Mladen Jozinović (38), bivši direktor Piškornice, kazneno je u petak prijavljen zbog sumnje u zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave


Autor: podravski.hr — 22.11.2018. / 9:21 Aktualno

Mladen Jozinović, bivši direktor Piškornice, radi za teksaškog biznismena

Mladen Jozinović (38), bivši direktor Piškornice, kazneno je u petak prijavljen zbog sumnje u zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave, priopćila je koprivnička policija.
– Sumnja se da je osumnjičeni u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva i predstavnika u skupštinama povezanih trgovačkih društava s područja Koprivničko-križevačke županije povrijedio dužnost zaštite njihovih imovinskih interesa tijekom 2016. i 2017. godine i nezakonito si isplatio 2,4 milijuna kuna u bruto iznosu – navode u koprivničkoj Policijskoj upravi ne otkrivajući identitet osumnjičenika.
Policija je Jozinovića prijavila i za lažnu diplomu i potvrdu o položenim ispitima Fakulteta prometnih znanosti “te je takve isprave upotrijebio kao prave tijekom 2012. godine prilikom zasnivanja radnog odnosa i upisa akademskog zvanja u radnu knjižicu”. Prijava je proslijeđena Županijskom državnom odvjetništvu koje mora odlučiti o pokretanju istrage.
Kako neslužbeno doznajemo, o drugim policijskim izvidima u Piškornici – kupoprodaja općinskog zemljišta, preuzimanje Prizme, nabava zemlje za prekrivanje odlagališta – odlučivat će se kasnije. Nije isključeno da će i u tim slučajevima biti kaznenih prijava, kaže naš izvor blizak istražiteljima.
Nakon smjene u Piškornici, Jozinović je dobio posao u američkoj tvrtki Zero global waste koja je osnovala podružnicu u Zagrebu. Nedavno je Jozinović promaknut te je imenovan za direktora europskih poslova američke tvrtke koja je krenula u preuzimanje CIOS grupe hrvatskog ‘kralja otpada’ Petra Pripuza.
Iza tvrtke Zero global waste stoje američki biznismeni bliski Trumpovoj administraciji Jeff Blackard i Rick Santorum. Blackard se prošli tjedan nije zabrinjavao zbog kaznene prijave koju je koprivnička policija podignula protiv njegova menadžera Jozinovića.

Jeffory Blackard u posjetu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

– Podržavamo gospodina Jozinovića nakon intenzivnog šestomjesečnog razdoblja procjene kao našeg novooangažiranog direktora za europske operacije. Uvjereni smo da će postupak koji spominjete brzo završiti – poručio nam je e-mailom u petak teksaški multimilijunaš Jeffory Blackard, vlasnik tvrtke Zero Golbal Waste, na našu molbu da prokomentira podizanje kaznene prijave protiv svog menadžera.
On je Jozinovića zaposlio nakon što je ovaj dobio otkaz u Piškornici zbog isplate skandaloznog milijunskog bonusa, a Blackard se nedavno pojavio u Hrvatskoj zbog namjere da preuzme tvrtku Cios hrvatskog „kralja otpada“ Petra Pripuza, među ostalim i MBO pogon u Varaždinu koji je Jozinović planirao kupiti dok je vodio Piškornicu.
Na službenim mrežnim stranicama Zero Global Wastea i Pripuz i Jozinović spominju se kao članovi najužeg vodstva te tvrtke, uz bok američkom senatoru Ricku Santorumu. Za Santoruma i Pripuza navodi se da su „advisory board memeber“, dakle članovi savjetničkog odbora, što je i jedino upravljačko tijelo u Blackardovoj kompaniji. Jozinović, kojeg se sumnjiči i za falsificiranje fakultetske diplome, pak, direktor je europskih operacija kao jedini operativac koji se uopće spominje na mrežnim stranicama tvrtke.
– Gospodin Jozinović naporno radi u mojoj tvrtki, Zero Global Waste, kako bi stvorio gospodarski prosperitet u zemlji koju voli – Hrvatskoj. Vrlo smo impresionirani njegovim neizmjernim znanjem o gospodarenju otpadom, bogatim iskustvom u radu s nekoliko tvrtki u mnogim europskim zemljama, kao i dosadašnjim radom u našoj kompaniji – kazao je također teksaški multimilijunaš.
Dometnuo je kako Zero Global Waste obavlja due-dilligence, odnosno dubinsku analizu za svakog pojedinca i kompaniju s kojima poslovno surađuje, uključujući Jozinovića, a to čini kako sa svojim odvjetnicima iz Amerike, tako i s lokalnim odvjetnicima.
– Ako raspolažete činjenicama koje nam nisu bile dostupne tijekom obavljanja dubinske analize, naša će tvrtka biti zainteresirana za takve informacije. Ako to nije slučaj, Zero Global Waste podržava gospodina Jozinovića i veselimo se njegovim planovima da vodi sjedište naših operacija u istočnoj Europi u Zagrebu počevši od 2019. godine – poručio je Jeffory Blackard u odgovoru na naš upit. (rm, hš)
FOTO: NIKOLA WOLF