OTKRIVAMO Podravka isplatila dividendu i gratis dionice, evo koliko su zaradili poznati menadžeri

Početak kolovoza, tako, najviše je obradovao bivšeg predsjednika uprave Podravke Zvonimira Mršića koji je prije tri godine upisao čak 1283 radničke dionice


Autor: podravski.hr — 14.08.2018. / 22:56 Aktualno

Ilustracija / Poslovna zgrada Podravke u Koprivnici

Radnicima koji su sudjelovali u organiziranom radničkom dioničarstvu, programu ESOP, Podravka je početkom kolovoza dodijelila ukupno oko 16.800 dodatnih dionica tržišno vrijednih više od pet milijuna kuna.
Potkraj srpnja istekle su tri godine ‘moratorija’ na prodaju radničkih dionica, nakon kojeg su imatelji na svakih deset upisanih dionica (ako ih u međuvremenu nisu prodali) dobili tri dionice gratis. U prvom krugu u srpnju 2015. godine ukupno 615 radnika Podravke upisalo je i uplatilo oko 88.500 novih dionica. Oni su ovih dana imali pravo na oko 26.500 gratis dionica, ali Podravka je priopćila kako je u tu svrhu iz trezora dodijelila 16.800 dionica. To znači da je, ugrubo, dionice u međuvremenu prodao svaki treći radnik.
U međuvremenu sjelo je i sedam kuna dividende po dionici koja je izglasana na ljetošnjoj skupštini dioničara, a na koju se ne plaća porez ako je riječ o radničkim dionicama. Dakle, radnici koji su u programu Radničkog dioničarstva (ESOP) prije tri godine upisali 100 dionica dobit će 700 kuna čiste dividende te 30 besplatnih dionica tržišno vrijednih više od 10.000 kuna.
Početak kolovoza, tako, najviše je obradovao bivšeg predsjednika uprave Podravke Zvonimira Mršića koji je prije tri godine upisao čak 1283 radničke dionice. On je ovih dana dobio dividendu i gratis dionice u ukupnoj vrijednosti od gotovo 140.000 kuna. Ako dionice u međuvremenu nije prodavala, dobro je prošla i bivša članica uprave Olivija Jakupec koja je u ESOP-u upisala 809 dionica – njezina zarada (dividenda plus gratis dionice) iznosi gotovo 90.000 kuna.
Šef uprave Belupa Hrvoje Kolarić i članica uprave Ksenija Punčikar, koji su upisali po 500 dionica, zaradili su po 50-ak tisuća kuna. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF