OTKRIVAMO Podravka spašava Zvečevo: promet s posrnulom tvrtkom lani veći za čak 20 puta

Lani je Podravka od Zvečeva preuzela gotove proizvode vrijedne oko 20 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 04.03.2018. / 12:30 Aktualno

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke

Podravka je prošle godine višestruko povećala poslovnu suradnju i promet s posrnulim požeškim Zvečevom, slavonskim konditorom koji je zbog golemih dugova i nagomilanih gubitaka u poslovanju završio u postupku predstečajne nagodbe. Ta neslužbena informacija koju nam je ovih dana potvrdilo više menadžerskih izvora iz Podravke posebno je interesantna ako se zna da je predsjednik uprave Marin Pucar donedavno bio na čelu Zvečeva.
Kako otkrivaju naši izvori, lani je Podravka sa Zvečevom ostvarila promet od 20-ak milijuna kuna. Toliko je, naime, Zvečevo kupilo robe od Podravke, ali i Podravka od Zvečeva. Riječ je o enormnom rastu poslovne suradnje u odnosu na godinu ranije. Čini se kako Zvečevo većinu potrebne sirovine za proizvodnju čokolade i keksa nabavlja od Podravke, a Podravka od njih navodno istodobno uzima gotove proizvode. Tko u tom poslu financijski na kraju bolje prolazi, nije poznato.
Tu poslovnu suradnju svakako treba gledati u svjetlu iznimno lošeg financijskog stanja u Zvečevu. Tvrtka je odavno na koljenima i pitanje je može li se spasiti i predstečajnom nagodbom u kojoj su vjerovnici morali pristati na otpis čak 70 posto potraživanja, odnosno više od 100 milijuna kuna. Među njima je i Podravka koja je prijavila oko pet milijuna kuna tražbina, a ostat će bez barem 3,5 milijuna.
Od siječnja 2015. do lipnja 2017. godine Zvečevo je nagomilalo više od 76 milijuna kuna kumuliranih gubitaka uz godišnju prodaju koja danas navodno iznosi jedva 120 milijuna kuna. Drugim riječima, Zvečevo je bilo klinički mrtvo, a onda su mu ruku spasa morali pružiti Agrokor, kojem slavonski konditor duguje čak 80 milijuna kuna, i banke koje potražuju više od 70 milijuna kuna. Da nisu, teško da bi u stečajnom postupku uspjele naplatiti i deseti dio potraživanja. Zanimljivo je kako je protiv sklapanja predstečajne nagodbe glasala država (odnosno ministarstva financija i gospodarstva) kojoj požeška tvrtka duguje 25 milijuna kuna.
Zato se teško oteti dojmu da se upravo direktor Podravke Marin Pucar odlučio baciti u spašavanje Zvečeva, tvrtke kojoj je bio na čelu samo par mjeseci prije nego što je došao u Koprivnicu i s čijim gazdama, braćom Alvir, ima odlične odnose. Prema našim informacijama, Podravka je u mandatu bivšeg šefa uprave Zvonimira Mršića od Zvečeva nabavljala proizvode vrijedne tek nešto više od milijun kuna, a lani je taj promet dolaskom bivšeg direktora Zvečeva Pucara na čelo Podravke uvećan za gotovo 20 puta. (rm)
FOTO. CROPIX