OTKRIVAMO Predsjednik SDP-a proglašen krivim, izrečena mu jedna od najvećih kazni dosad

Kešer uzvraća udarac: Osobno ću prijaviti premijera Plenkovića i ministra obrane Krstičevića zbog sukoba interesa u propaloj kupnji aviona F-16


Autor: podravski.hr — 18.01.2019. / 15:14 Aktualno

Mladen Kešer, šef županijskog SDP-a i načelnik Kalnika (ovu antologijsku fotografiju snimio je na Kalniku naš neponovljivi kolega Marcel Kovačić, danas na žalost pokojni)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici utvrdilo kako je Mladen Kešer, načelnik Kalnika i šef županijskog SDP-a u Koprivnici, povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer su Općina i općinska Turistička zajednica, dok je on bio na njihovu čelu, sklapale poslove s tvrtkama u Kešerovu vlasništvu ili suvlasništvu.

Izrečena mu je sankcija uskraćivanja od plaće iznosa od 30.000 kuna, što je jedna od najvećih kazna koju je hrvatskim dužnosnicima ikad izreklo Povjerenstvo. Samo je negdašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum dosad kažnjen najvišim iznosom od 40.000 kuna, dok su s 30.000 kuna sankcionirani, primjerice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši ministar obrane Ante Kotromanović i još samo nekolicina dužnosnika.

Poslovi koje su Općina i Turistička zajednica od 2013. godine sklapale s Kešerovim tvrtkama Velkom, Kalničanka proizvodi i Consulting plus ukupno su vrijedni oko 250.000 kuna. U Povjerenstvu kažu kako je osobito teška okolnost to što je Kešer bio potpisnik s obje strane, odnosno poslove je faktički sklapao sam sa sobom.

Povjerenstvo je također uputilo zahtjev Državnom odvjetništvu da pokrene postupak proglašenja svih tih ugovora ništetnima. Na Državnom je odvjetništvu da odluči hoće li pokrenuti i pitanje kaznene odgovornosti.

– Nisam bio u sukobu interesa i to ću dokazati na sudu jer ću pokrenuti upravni spor protiv odluke Povjerenstva. Ako sud utvrdi da sam doista bio u sukobu interesa, spreman sam platiti triput po 30.000 kuna hrvatskome narodu – izjavio je danas Kešer.

Dometnuo je kako će osobno prijaviti premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića zbog sukoba interesa u propaloj kupnji izraelskih aviona F-16 Barak.

No, iako mu je izrečena sankcija uskraćivanja 30.000 kuna od dužnosničkih primanja, na kraju bi Kešer mogao platiti samo 12.000 kuna. Radi se o tome da je on kao načelnik volonter s naknadom od 2000 kuna mjesečno, a sankcija Povjerenstva realizira se mjesečno najdulje godinu dana, s tim da se dužnosniku može uzeti samo pola mjesečnih primanja. Drugim riječima, Kešera će se mjesečno moći „rebnuti“ samo s tisuću kuna.

Paragraf zakona zbog kojeg je službeno proglašen Kešerov sukob interesa glasi: „Poslovni subjekt u kojem dužnosnik ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) ne može stupiti u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost, niti smije biti član zajednice ponuditelja ili podisporučitelj u tom poslovnom odnosu.“

Iz očitovanja Općine Kalnik i prikupljenih podataka proizlazi da je za vrijeme obnašanja dužnosti načelnika Kalnika od 2013. u kontinuitetu nastajao poslovni odnos između Općine i poduzeća Kalničanka proizvodi, Velkom i Consulting projekt plus u kojima dužnosnik Mladen Kešer od 2010. neprekidno ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, ističe se u odluci o pokretanju postupka protiv Kešera.

Povjerenstvo je na koncu odbacilo manji dio prijave koji se odnosi na suradnju Općine i Kalničke poljoprivredne zadruge čija je upraviteljica Martina Vidmanić, inače Kešerova sestra. (hš)

FOTO: MARCEL KOVAČIĆ