OTKRIVAMO Protiv bivše vlasnice Sexy shopa Emanuele Betlehem (37) podignute čak četiri optužnice!

Vlasnica Sexy shopa ni nakon prve kaznene prijave zloglasne osvježivače prostora nije željela povući iz prodaje pa ih je zaradila još tri


Autor: podravski.hr — 04.07.2018. / 15:24 Crna kronika

Znakovit grafit i dalje je na zgradi u središtu Koprivnice u kojoj je Sexy&smart shop; u okviru Emanuela Betlehem Lončarić

Protiv bivše vlasnice Sexy shopa u Koprivnici Emanuele Betlehem Lončarić (37) koprivnički su tužitelji podignuli čak četiri optužnice, neslužbeno danas doznajemo iz pravosudnih izvora.
U sva četiri slučaja tereti je se za nezakonitu prodaju ‘zloglasnih’ osvježivača prostora pod kojim se imenom kriju sintetski kanabinoidi, takozvana umjetna marihuana. Inače, to je vrlo opasna tvar čije se konzumiranje pušenjem povezuje sa smrću nekoliko mladih osoba u Hrvatskoj, a liječnici konzumiranje povezuju s više slučajeva mentalnih oboljenja i drugih ozbiljnih bolesti mozga i živčanog sustava.
U svim optužnicama koje je Općinsko državno odvjetništvo podignulo, bivša vlasnica Sexy shopa tereti se za isto kazneno djelo – da je u asortiman trgovine stavila na prodaju sintetsku marihuanu i tako omogućila nabavu većem broju ljudi.
O jednoj optužnici izvještavali smo ranije, no danas nam je neslužbeno potvrđeno kako postoje još tri kaznena postupka. Od ukupno četiri optužnice, tri su pravomoćno potvrđene na Općinskom sudu u Koprivnici, a zasad je u jednoj optužnici određen točan termin početka rasprave.
Problemi vlasnice Sexy shopa počeli su u siječnju 2015. godine kad im je policija prvi put ušla u prostor. Utvrdili su kako se u vrećicama osvježivača kkriju sintetski kanabinoidi, a proizvod se prodavao pod raznim imenima od kojih su najpoznatija Galaxy, Magic Dragon, Zombie i Rainbow.
Tada su se tzv. osvježivači prodavali u dvije trgovine u Koprivnici – Sexy shopu i Šarenom dućanu, obje u zgradi Martinovke u središtu grada.
No, kad je vlasnik Šarenog dućana shvatio da se u tim vrećicama krije droga, te je proizvode potpuno povukao iz prodaje jer su mu policajci objasnili koliko je stvar ozbiljna i da mu problemi sa zakonom ne trebaju.
Vlasnica Sexy shopa to nije učinila. Kad je država sintetske kanabinoide stavila na popis opojnih droga, policajci su četiri puta pretresali Sexy shop i svaki put je kazneno prijavljivali nakon što su iz MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja dobili nedvojbenu potvrdu kako je riječ o sintetskim kanabinoidima koji su na zabranjenom popisu.

Zahvaljujući vlasnici koja je čuvala slipove računa, policija je došla do imena kupaca koji će kasnije postati svjedoci u kaznenim postupcima protiv nje

Prvi put, dakle, policija je napravila raciju u koprivničkom Sexy shopu 9. siječnja 2015. godine. Vlasnica je optužena da je pustila u promet osvježivače prostora Vertex Ultra Extreme koji su u sebi sadržavali sintetske kanabinoide koji se nalaze na popisu droga. Otprilike godinu kasnije, 6. veljače 2016. godine krim-policija je napravila opsežniji pretres Sexy shopa nakon kojeg su, zahvaljujući vlasnici koja je čuvala slipove računa, došli i do imena kupaca koji će kasnije postati svjedoci u kaznenom postupku protiv nje.
No, ta racija vlasnici Sexy shopa nije bila dovoljna. Policajci su imali dojavu kako u inat nije povukla ‘osvježivače prostora’ i posao su ponovili četiri dana kasnije, 10. veljače. I ponovno su joj napisali kaznenu prijavu koja je temelj treće optužnice na koprivničkom Općinskom sudu.
Mjesec dana kasnije, 15. ožujka 2016. godine, policajci su ponovno krenuli u provjeru prodaje u Sexy shopu. I opet su utvrdili kako je najmanje dvojici mladića prodan zloglasni osvježivač imena Rainbow Special koji sadrži zabranjene sintetske kanabinoide. Na ulici su zaustavili mladiće koji su inspektorima dragovoljno predali sporne osvježivače prostora i kazali da su ih kupili u Sexy shopu.
No, Emanuela Betlehem Lončarić optužila ih je da lažu. Također, u svojem je podnesku Ustavnom sudu RH, kojem se žalila na određivanje pritvora, navela kako ona nije diplomirani inženjer kemije te da nije upoznata da je sastav osvježivača opojna droga.
Vlasnica Sexy shopa, naime, tada je uhićena i temeljem zahtjeva koprivničkih tužitelja sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila joj je mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Protiv rješenja o istražnom zatvoru putem odvjetnice je podnijela i ustavnu tužbu koju je sud na čelu s predsjednikom vijeća Miroslavom Šeparovićem, koji je i predsjednik Ustavnog suda RH, glatko odbio.
Inače, Betlehem Lončarić optužena je za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – i to neovlaštenim prometom i prodajom droga. Za to djelo predviđena je kazna od jedne do čak 12 godina zatvora!
Iz policije su nas upozorili kako proizvođač ‘osvježivača’, nakon što njegov sastojak bude stavljen na popis opojnih droga, samo izmijeni jedan dio kemijske formule sastava i ta roba potpuno legalno ponovno stiže u Hrvatsku. Sve dok se ne detektira u prodavaonicama, potpuno legalno se prodaje mladima.
LIJEČNICI: OD ‘OSVJEŽIVAČA’ SE UMIRE, SHVATITE TO VRLO OZBILJNO
Posljednji slučaj trovanja sintetskom marihuanom zabilježen je krajem travnja u Osijeku kada je šestero djece završilo na psihijatriji nakon konzumiranja zloglasnih osvježivača.
– Djeca koja su kod nas zbrinuta danima osjećaju strah da će ih netko napasti, ne mogu spavati, čuju različite glasove, prepričavaju nam kako im se javlja glas koji im govori da će ih netko ubiti, misle da će sami sebi nešto učiniti, otkinuti si ruku i slično… To su strašne situacije”, rekla je za Jutarnji list dr. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.
Za Jutarnji list je potvrdila kako su djeca primljena zbog konzumacije tzv. osvježivača zraka, zapravo “sintetske ulične droge, vrlo snažnog i po život opasnog derivata THC-a”. Podsjeća Jutarnji.hr kako je u veljači 2015. godine od posljedica pušenja tzv. osvježivača zraka preminuo je 15-godišnji dječak.
Jutarnji izvještava kako je pedijatar KBC-a Osijek dr. Igor Berecki opisao sintetsku marihuanu kao “vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput kemijski izmijenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem”. Berecki upozorava kako to nije nikakav osvježivač prostora te da su pakiranja aromatskih trava i osvježivača prostora zapravo lažna pakiranja u kojima se prodaje sintetska droga.
– Ne zavaravajte se glupostima, ne shvaćajte ih neozbiljno. Od toga se umire. Od toga su već umrla djeca. Prava djeca. Nečija djeca. To nije osvježivač zraka. Najgore od svega – naziv ‘osvježivač’ toliko je raširen da narkotik i dalje prolazi ispod radara tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u slobodnoj prodaji”, rekao je ugledni pedijatar dr. Berecki, a na svojim stranicama piše Jutarnji.hr.
FOTO: FACEBOOK/JUTARNJI LIST