OTKRIVAMO Računi za vodu uskoro će biti osjetno veći, čeka se još samo potpis gradonačelnika

Građani Koprivnice i četiriju općina plaćat će skuplji račun za vodu, odvodnju i pročišćavanje, i to za 1,28 kuna po kubičnom metru ili 12,2 posto više nego dosad


Autor: podravski.hr — 26.09.2018. / 18:24 Aktualno

Ilustracija / Središnja fontana s vodom u Koprivnici

Odobri li to u petak gradski Savjet za zaštitu potrošača, a potom potpiše gradonačelnik Mišel Jakšić, građani Koprivnice i četiriju općina plaćat će skuplji račun za vodu, odvodnju i pročišćavanje, i to za 1,28 kuna po kubičnom metru ili 12,2 posto više nego dosad.
Do poskupljenja dolazi zbog povećanja cijene odvodnje, koja se nije mijenjala od 2012. godine, te pročišćavanja, koja je nepromijenjena od 2008. godine, kada je proradio gradski pročistač otpadnih voda, dok se cijena vode neće mijenjati.
Prema simulaciji za prosječno tročlano kućanstvo i prema prosječnoj količini od 4,5 kubična metra mjesečno po članu kućanstva, prije poskupljenja ukupni mjesečni račun iznosio je 164,44 kuna, a nakon poskupljenja iznosit će 181,72 kuna ili 17,28 kuna više.
Kako doznajemo, Koprivničke vode novi cjenik poslale su u proceduru zbog nekoliko razloga. Prvi je taj što se cijene nisu mijenjale godinama, a u međuvremenu su znatno porasle cijene energenata koje gradska tvrtka koristi u proizvodnji. Naročito se to odnosi na struju, koja je od 2012. godine „otišla gore“ 30-tak posto, a Koprivničke vode su veliki potrošač, poglavito gradski pročistač.
Drugi razlog je u europskoj direktivi koja nalaže izjednačavanje cijene vode, odvodnje i pročišćavanja između građanstva i industrije. Zbog toga je povećanje zatraženo samo za građanstvo, dok za industriju ostaje isto. Čak bi, prema neslužbenim informacijama, do konca godine usluga Koprivničkih voda za industriju trebala pojeftiniti.
U zadnjih desetak godina, također, potrošnja vode u Koprivnici i okolici pala je za gotovo pola milijuna kubika, što je Koprivničkim vodama izbilo prihode od oko pet milijuna kuna godišnje, a istodobno su se povećali troškovi održavanja sustava.
Gradska vlast već se godinama hvali kako je u Koprivnici usluga vode, odvodnje i pročišćavanja najjeftinija u Hrvatskoj. Primjerice, dok ona u Koprivnici sada iznosi 10,44 kuna po kubičnome metru, u Križevcima je 11,75 kuna, u Đurđevcu 11 kuna, u Bjelovaru 13,98 kuna, u Varaždinu 14,30 kuna u Čakovcu 14,37 kuna, a u Virovitici 12,66 kuna.
Nakon poskupljenja, kada će kubični metar porasti na 11,72 kune, Koprivnica će i dalje imati najnižu cijenu, barem na sjeverozapadu zemlje. U svakom slučaju, stanovnici Koprivnice te općina Gola, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec i Peteranec uskoro će, prema svemu sudeći, mjesečno plaćati nekoliko desetaka kuna mjesečno skuplje račun za vodu, odvodnju i pročišćavanje. Za Koprivničance je to novi udar na kućne budžete jer su nedavno primili znatno veće račune za grobnu naknadu. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF