OTKRIVAMO: Rumom, konjakom i kokainom koprivničanci su liječili kašalj

Podravski list profile

Apotheke Museum, koji je na Florijanskom trgu u Koprivnici otvoren prije dvije i pol godine, krije mnoge zanimljivosti iz svijeta farmacije, ali i koprivničke povijesti. Muzej djeluje u sklopu Ljekarni Koprivnica, a vodi ga ravnateljica Božena Hrešč.

– Sav namještaj je originalni namještaj iz najstarijih koprivničkih ljekarni, K crnom orlu i K spasitelju koja je otvorena davne 1888. godine, a ima i opreme i iz ljekarne u Novigradu Podravskom – rekla je ravnateljica Božena Hrešč.

Kako su nam objasnile ove suvremene farmaceutkinje, izrada lijekova nije se puno mijenjala tijekom povijesti, tako da se i danas koriste iste, ali poboljšane, metode pripreme lijekova, ali i sam sustav organizacije jedne ljekarne.

Djelatnica ljekatne Tena Bahat pokazuje kutijicu u kojoj je kao lijek stajao kokain

– Preparati su se držali u keramičkim i staklenim posudama, a najjači preparati u posebnom ormaru pod ključem. Oni još jači preparati čuvali su se pod dva ključa, baš kao i danas – objasnila nam je Tena Bahat koja nam je pokazala i kako se preciznom vagom nekad mjerila količina sastojaka koja je išla u neki lijek.

– Kada nam dođu posjetitelji, odmah primijete da u vitrini imamo jamajkanski rum i Badel Brandy. Naime, nekad su se ova pića preporučala za ublažavanje kašlja, a to je ljudima vrlo zanimljivo. Isto tako, kokain se koristio protiv kašlja – kazala je Tena Bahat.

Farmacijom su se, baš kao i danas, mogli baviti samo oni koji su završili farmaceutski fakultet, a nekad se na studij išlo u Beč.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI