OTKRIVAMO: Rumom, konjakom i kokainom koprivničanci su liječili kašalj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Apotheke Museum, koji je na Florijanskom trgu u Koprivnici otvoren prije dvije i pol godine, krije mnoge zanimljivosti iz svijeta farmacije, ali i koprivničke povijesti. Muzej djeluje u sklopu Ljekarni Koprivnica, a vodi ga ravnateljica Božena Hrešč.

– Sav namještaj je originalni namještaj iz najstarijih koprivničkih ljekarni, K crnom orlu i K spasitelju koja je otvorena davne 1888. godine, a ima i opreme i iz ljekarne u Novigradu Podravskom – rekla je ravnateljica Božena Hrešč.

Kako su nam objasnile ove suvremene farmaceutkinje, izrada lijekova nije se puno mijenjala tijekom povijesti, tako da se i danas koriste iste, ali poboljšane, metode pripreme lijekova, ali i sam sustav organizacije jedne ljekarne.

Djelatnica ljekatne Tena Bahat pokazuje kutijicu u kojoj je kao lijek stajao kokain

– Preparati su se držali u keramičkim i staklenim posudama, a najjači preparati u posebnom ormaru pod ključem. Oni još jači preparati čuvali su se pod dva ključa, baš kao i danas – objasnila nam je Tena Bahat koja nam je pokazala i kako se preciznom vagom nekad mjerila količina sastojaka koja je išla u neki lijek.

– Kada nam dođu posjetitelji, odmah primijete da u vitrini imamo jamajkanski rum i Badel Brandy. Naime, nekad su se ova pića preporučala za ublažavanje kašlja, a to je ljudima vrlo zanimljivo. Isto tako, kokain se koristio protiv kašlja – kazala je Tena Bahat.

Farmacijom su se, baš kao i danas, mogli baviti samo oni koji su završili farmaceutski fakultet, a nekad se na studij išlo u Beč.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI