Otkrivamo što su rekli u istrazi naši glavni akteri megaafere fiktivne prodaje zlata

Pet godina od uhićenja u aferi Gold Rush, nazvanoj prema istoimenom kodnom imenu policijsko-uskočke akcije suzbijanja pranja novca fiktivnom prodajom lom-zlata, još uvijek nije počelo suđenje na koprivničkom Općinskom sudu.

U toj su aferi, uz sedmoricu slovenskih državljana, jedni od glavnih aktera bili koprivnički poduzetnik Dragutin Kovač (56), njegova supruga Martina (36), frizer Goran Cvetanović (44) i soboslikar iz Draganovca Romano Rozman (42).

Tereti ih se za utaju poreza, krivotvorenje dokumenata i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga i ‘pranje’ 95 milijuna kuna “uprljanih” fiktivnom preprodajom lom-zlata. No, objavom kompletne optužnice koja sadrži preko 250 stranica, uspjeli smo dobiti uvid u vrlo zanimljive detalje iz istrage.

Optužena Martina Kovač, supruga suoptuženog Dragutina, kazala je tako da je zajedno sa suprugom 2011. godine otvorila tvrtku Fond plus za upravljanje za koju je dala suprugu punomoć. Suprug joj je rekao kako je Goran Cvetanović došao k njima i prije nego što su oni započeli zajedničku suradnju.

– Rekao je da ima neko zlato, da može nabaviti velike količine, da nije bitno odakle mu to i ponudio je na prodaju. Dragutin mi je rekao da je on donio uzorke zlata koje su oni provjerili i tada započeli suradnju – kazala je Martina Kovač u istrazi. Jasno, tužitelji u to ne vjeruju zato jer tvrde kako stvarne prodaje zlata nije bilo, već da je riječ o fiktivnoj prodaji kako bi se firmama ostvario odbitak i povrat poreza.

– Cvetanović je rekao da ima firme s kojima surađuje i da će raditi preko njih, a zlato će donositi k njima u otkup. Jednog dana došla sam u poslovnicu i tamo zatekla Romana Rozmana. Tada sam ga prvi put vidjela i slikala sam ga mobitelom kao i robu koju je donio. Smijali smo se kako je sav prljav i u tregericama i čudili kako su njemu dali dva kilograma zlata i nešto srebra – kazala je Martina Kovač i iznijela gotovo nevjerojatne podatke koliko im je dobro posao išao.

– Novac sam podizala i ostavljala ga u otkupu. Najviše što sam podigla bilo je i dva milijuna kuna – kazala je Martina Kovač navodeći da je to bio avans za otkup zlata od suoptuženog Alberta Palića. Navela je kako je sa suprugom Dragutinom išla u Zagreb gdje se “otkupljivalo zlato u velikim količinama”.

– Moja je greška što sam dizala gotovinu i plaćala gotovinske račune. Prije suradnje s Cvetanovićem naša je firma imala prihode do 300.000 kuna mjesečno, a tijekom suradnje prihod nam je bio dva milijuna kuna tjedno – kazala je Martina Kovač.

Koprivnički frizer Goran Cvetanović tijekom istrage opisao je prirodu odnosa s Dragutinom Kovačem. Sve je, kako je rekao, počelo 2012. godine kada je od Drageca, kako je nadimak Dragutina Kovača, posudio 60.000 kuna za koje je morao platiti 10 posto kamate. Inače je i ranije posuđivao novac od njega te mu ga je vraćao, no tada mu nije mogao vratiti te mu je Dragec rekao kako ima ideju kako će mu to vratiti. U to je vrijeme bio vlasnik i upravitelj Zadruge LVG koja nije poslovala i račun mu je bio u blokadi što je Dragec znao, zato što su o tome razgovarali u nekoliko navrata.

– Predložio mi je da mi napravi i izda nekoliko faktura u iznosu PDV-a od 50-60 tisuća kuna, a to bi mi priznao pod rješavanje prethodnog duga. Kovač mi je rekao da mu ti lažni računi trebaju kako bi opravdao porez i da će to ići sve u zastaru jer ima neke kontakte s Poreznom upravom. Na svom sam kompjutoru izradio nekoliko faktura za Rozmanovu tvrtku jer ih nije mogao napraviti Romano Rozman i to zato što nije imao računalo. Kovač je tražio da račune napravi Rozman tako da ima podatke da je nešto radio – kazao je Cvetanović i dodatno uvalio bivšeg kompića Drageca Kovača.

– Vidio sam da je to otišlo predaleko i rekao Dragutinu Kovaču da više ne želim u tome sudjelovati. Razgovarali smo u njegovu autu i tada mi je opalio šamar i uz bok mi prislonio oružje. Rekao mi je da moram nastaviti jer inače neću dobro proći, da dobro pazim što će se dogoditi jer će me ubiti.

Frizer Goran Cvetanović

O tome sam razgovarao s prijateljem koji radi u policiji, a koji me savjetovao da sve prijavim, no nisam se odlučio za to jer sam znao da Kovač i tamo ima veza i da će odmah znati da sam bio na policiji – rekao je Goran Cvetanović u svom iskazu tužiteljima. Dodao je kako je radio i s drugom zadrugom Hemera. Cilj je bio raditi gotovinske račune za ulaze lom-zlata kojeg nije bilo. Pred sam porezni nadzor nakon dužeg vremena u uredu Dragutina Kovača je, kako kaže, potpisivao priznanice za zadruge Hemera i LVG, a otvorili su i firmu Luno u Ludbregu.

– Nakon lipnja 2013. godine rekao je da nađem čiste firme preko kojih bi mogli dizati novac. Tada sam se obratio Romanu Rozmanu za kojeg sam znao da ima financijske probleme i da ima firme. Od početka sam znao da to što se događa nije u redu. Znam da je Rozman dizao novac u 3-4 navrata, a ja sam jednom podigao dva milijuna kuna i odmah dao Kovaču koji me je čekao u autu.

Također, Rozman je meni u dva navrata davao novac koji sam predao Kovaču, ponekad na šalteru poslovnice Fond Plus, nekada njihovoj radnici i to u vrećici, koverti ili u ruksaku – kazao je Cvetanović i prisjetio se zgode kako je Dragutin Kovač htio slikati Rozmana kako nosi zlato da imaju dokaz da se stvarno događa trgovina lom-zlata i da nije sve fiktivno. Kovaču je, kako je rekao, na taj način vratio posuđeni novac s tim da je dobio od njega kao naknadu za angažman izrade računa još 65.000 kuna na ruke.

Romano Rozman u priču je uveo još jedno zanimljivo ime iz rubrike crne kronike, preciznije gospodarskog kriminala.

– 2006. godine Zdravko Kosec pripremio mi je sve papire za kupnju tvrtke Ventus promet koja je bila u dugovima, a kupio sam je od gospodina Palića kojeg sam tada vidio na nekoliko minuta – počeo je svoju priču Romano Rozman. Gospodin Palić kojeg je imenovao, osoba je koju je u svom dijelu iskaza spominjala Martina Kovač kao glavni čovjek za veleotkup zlata.

– U studenom 2013. godine nazvao me Goran Cvetanović i pitao me mogu li mu otvoriti novu firmu i da će mi dati 5000 kuna po otvaranju. Pristao sam i dao mu svoju punomoć. Vidio sam da promet firme prelazi iznos od sedam milijuna kuna. Goran mi je rekao da novac samo sjeda na račun i da ga nekoliko sati kasnije diže s njega. Nisam odmah znao otkud dolazi novac i htio sam to prekinuti, no Goran mi je rekao da ako to sada prekinem, Dragec Kovač prijeti da će ih pojesti mrak – kazao je Romano Rozman. U svom iskazu je potvrdio da je podizao novac i da mu je Cvetanović rekao da će ga pratiti Dragecovi ljudi da ne bi pobjegao.

Zaposlenica u poslovnici za otkup zlata kod Kovačevih kazala je kako se zlato otkupljivalo od fizičkih osoba i da je dnevni promet iznosio oko 1500 kuna.

– Početkom 2014. godine Martina Kovač zatražila je da im prepravim račune dobavljača koji su bili na veće iznose, primjerice 300.000 kuna, pa sam trebala sačiniti veći broj računa na manje iznose – kazala je zaposlenica i dodala kako se prema dokumentaciji radilo o ogromnim količinama, no kako ona nikad u prostorijama tvrtke Fond Plus nije vidjela količinu veću od 100 grama zlata. Knjigovođa okrivljenih supružnika Kovač, Tihomir Hleb, opisao je cijeli slučaj iz svog poslovnog kuta.

Martina Kovač

– Znao sam da posluju s gotovinom što je Martina obrazložila time da njihovi dobavljači traže plaćanje na taj način i istovremeno s isporukom, inače ne bi dali robu. Govorio sam joj neka prestane s takvim načinom poslovanja i da sve vodi preko žiro-računa, no ona je s takvim poslovanjem nastavila čak i nakon što je započeo porezni nadzor. Upozoravao sam ih kada bi mi na knjiženje dostavili račun iznad 5000 kuna, a plaćanje kojih zakon zabranjuje u gotovini. I na to upozorenje Martina i Dragutin Kovač su se oglušili i nastavili tako poslovati čak i za vrijeme poreznog nadzora – kazao je knjigovođa Tihomir Hleb.

Otkrio je kako su mu Martina i Dragec Kovač dostavili dokumentaciju potrebnu za porezni nadzor prema kojoj je ispalo kako je količina zlata otkupljenog od građana bila zanemariva, možda ispod jedan posto u odnosu na ukupnu količinu kupljenog zlata. Zlato koje je Fond Plus kupilo od dobavljača nije vidio. Ovih je dana na oglasnoj ploči Općinskog suda u Koprivnici osvanula posljednja inačica optužnice u nemogućnosti dostave nekome uključenih u sudski predmet, tako da se početak suđenja još uvijek ne nazire.

Foto: Nikola Wolf/Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI