Otkrivamo vezu križevačkog fotografa, najpoznatije čokolade i operne dive!

Na otvaranju novog pogona križevačke čokolaterije doznali smo kakva je veza stare križevačke obitelji Balog, slavne operne dive i najpozntije svjetske čokolade. Naime, tada je na svečanoj ceremoniji održanoj kod pogona Hedone poznati voditelj Siniša Cmrk spomenuo je kako je najpoznatija čokolada, Milka, dobila ime po našoj velikanki hrvatske opere, Milki Trnini.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Iako s našim krajem nije bila vezana direktno, zanimljivu poveznicu s njom otkrio nam je poznati križevački fotograf i doktor znanosti na području povijesti umjetnosti, Zdenko Balog. On je s Milkom, naime, u rodu, a po obiteljskoj je liniji i naslijedio nešto njezino:

Zdenko Balog

– Moj pradjed bio je njezin bratić. S obzirom na to da se Milka nije udavala i bila bez potomstva, kad je bila ostavinska rasprava, dio ostavštine zapao je i moju obitelj. Ja čuvam neke njezine fotografije i predmete koji su bili u njezinom vlasništvu – govori nam Zdenko, ističući kako je Milka i inače bila vrlo bliska s njegovom obitelji.

– Bila je vrlo bogata, imala je i kuću u Zagrebu, a u mojoj djedovskoj kući je imala i svoju sobu u kojoj je boravila. Tamo je ostajala svaki put kad bi došla u goste – nastavlja Balog. Dodaje kako je zapravo ostalo malo živih rođaka s njezine strane, te kako je upravo njegova obitelj ostala jedna od najbliže Milkine rodbinske linije.

Milka Trnina

Legenda o Milki nacionalna je priča s kojom mnogi nisu upoznati. Rođena 1863. godine u Vezišću, mjestu nedaleko od Ivanić-Grada u današnjoj Zagrebačkoj županiji, bila je operna pjevačica svjetskog glasa, koju su mnogi smatrali jednom od najboljih svog doba. Mnoge je intrigirala i svojom ljepotom, a posebno je zanimljiva priča, koja nam je bila i povod članka, legenda o tome kako je švicarski poduzetnik i tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard bio toliko njome opčinjen da je svima poznatu čokoladu Milka nazvao upravo po njoj. Iako autentičnost priče nitko ne može sa sigurnošću potvrditi, ona je ostala kao zgodna anegdota na koju svi možemo biti ponosni.

– Tu sam priču o čokoladi čuo još dok sam bio mali, to se u obitelji prepričavalo. To nam je jedna od obiteljskih predaja  – zaključuje Balog, koji je za Podravski i ustupio neke od fotografija i dokumenata koje je naslijedio od slavne Milke. 

FOTO Nikola Wolf / Zdenko Balog

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI