OTVORENA U SVIBNJU Lijekovi iz Belupove tvornice krenuli na tržište EU, još se čeka ruska dozvola

Čeka se nadzor inspekcije za lijekove iz Rusije


Autor: podravski.hr — 08.02.2018. / 9:01 Aktualno

Novu Belupovu tvornicu otvorio je lani premijer Andrej Plenković

Devet mjeseci nakon što je premijer Andrej Plenković, lani uoči lokalnih izbora, otvorio nove Belupove pogone, u tijeku je transfer tehnologije u novu tvornicu lijekova, i to u skladu s terminskim planom, doznajemo u koprivničkoj farmaceutskoj kompaniji.
– Planirani nam je cilj za 2018. godinu da 17 posto ukupnih prihoda Belupa od proizvoda koje proizvodimo u našim pogonima bude proizveden u novim pogonima – kazala je glasnogovornica Snježana Foschio-Bartol.
Objašnjava kako se mjesečno iz starih tvornica u novu mogu transferirati samo dva proizvoda jer se svi procesi i oprema moraju validirati i dokumentirati, što traje.
– Važno je znati da su prve serije lijekova u novim pogonima proizvedene još u srpnju 2017. godine i oni su na hrvatsko i tržište EU-a pušteni koncem studenoga, nakon što nam je Hrvatska agencija za lijekove izdala proizvodnu dozvolu – veli Snježana Foschio-Bartol.
Proizvodnja kozmetike s posebnom namjenom počela je odmah po otvorenju, a lijekovi su čekali potrebne dozvole. U ovoj godini u novome kompleksu proizvodit će se 30 Belupovih brendova.
Jedino što odskače od prvobitnih planova, kažu u kompaniji, jest plasman na rusko tržište.
– Proizvodi namijenjeni izvozu u Rusku Federaciju počet će se proizvoditi i puštati u promet na to tržište kada ruska inspekcija dođe i provede nadzor. I za nadzor ‘starih’ proizvodnih pogona čekali smo na red više od šest mjeseci zbog malog broja inspektora Ruske Federacije. To nam u ovom trenutku ne predstavlja problem jer ‘stari’ su pogoni certificirani – izjavila je Snježana Foschio-Bartol. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF