OTVORENO I JASNO Novi šef Piškornice: Ne kupujemo Pripuzovo postrojenje i ne gradimo spalionicu

Ne dajem nikome pravo da tvrdi kako više vodi brigu o okolišu od mene - rezolutan je Ružman


Autor: podravski.hr — 11.01.2018. / 14:46 Aktualno

Mladen Ružman, direktor Piškornice

Niti je komunikacija javne tvrtke Piškornica s javnošću za vrijeme direktorovanja Mladena Jozinovića bila dobra, niti su sve poslovne aktivnosti koje su provođene bile potrebne, niti je briga o okolišu bila na zadovoljavajućoj razini – ustvrdio je danas u svome prvom javnom nastupu, mjesec dana nakon što je preuzeo Piškornicu, novi direktor Mladen Ružman.
Na današnjoj konferenciji za novinare na neuobičajeno otvoren način progovorio je o svim kontroverzama koje u zadnje dvije godine oplahuju tvrtku što treba izgraditi regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) za četiri županije, naglasivši u nekoliko navrata da su mnogi segmenti prijašnjeg poslovanja pod istragom pravosudnih organa.
– Opravdani su prigovori da se na odlagalištu gomilalo previše otpada. Nisam pronašao dokument u kojemu bi pisalo da se gradnja RCGO-a ima financirati iz prihoda od zbrinjavanja otpada, no logično je da se do nekih količina on dovozi i s područja izvan naše županije jer bi se samo otpadom iz županije pokrilo tek 30-40 posto troškova poduzeća. No, došlo se do količina koje prelaze točku funkcioniranja – kazao je Ružman.
Također je priznao kako se najmanje deset posto otpada dovozilo izvan područja četiriju županija te najavio kako će to prestati do sredine godine. Priznao je i kako su razine arsena, fosfora, žive i željeza u podzemnim vodama više od onih propisanih Uredbom o standardu kakvoće vode, iako su u skladu s okolišnom dozvolom za Piškornicu te je najavio da će se sada saniranje postojećeg stanja financirati iz prihoda Piškornice, što dosad nije bio slučaj.
– Nitko odgovoran ovakvu situaciju ne može mirno promatrati i reći da je u redu – izjavio je Ružman.
Ustvrdio je također da projektom RCGO-a nije predviđen prihvat otpada iz Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, da projektom te studijom izvedivosti, koja je trenutačno na superviziji kod konzultanata iz Europske unije, nije predviđena gradnja spalionice smeća ili energane na otpad te da javna tvrtka odustaje od preuzimanja Pripuzovog postrojenja za obradu otpada u Varaždinu.
– Dok sam ja na čelu ovoga projekta, Piškornica neće kupiti varaždinsko postrojenje – bio je izravan Ružman.
U Piškornici odbacuju i mogućnost da varaždinske bale dođu na podravsko odlagalište. O tome se uopće ne razmišlja, kažu.
Ustvrdio je kako budući RCGO Piškornica nije alternativa odvojenom prikupljanju recikliranju otpada na kućnom pragu, a još manje se tome suprotstavlja. Najavio je kako se u „ambicioznoj“ varijanti apliciranje za 50 milijuna eura iz Europske unije za gradnju može smjestiti u rujan ove godine, a prema „realnoj“ varijanti to se može očekivati do kraja 2018.
– Postoje zahtjevi da se odlagalište zatvori i oni su legitimni. No, kad bi do toga došlo, Piškornica bi vrlo brzo došla u stečaj, a to nije rješenje. Oni koji to predlažu trebali bi dati rješenje što učiniti s otpadom koji će se gomilati. Možda takvo rješenje postoji, ali ja ga nisam vidio. Ne dajem nikome pravo da tvrdi kako više vodi brigu o okolišu od mene – zaključio je novi direktor javne tvrtke Piškornica Mladen Ružman. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK